Gluténmentes bodag nincs

Farkas Róbert a Budapest Bár vacsoráiról

/ 2017.12.20., szerda 11:30 / Hírforrás: Válasz.hu

Gyerekkorában időnként elkísérte az édesapját, hogy meghallgassa, hogyan muzsikál, ilyenkor a New York kávéházban, a Gundelben vagy a Gellért Szállóban vacsorázott. Farkas Róbert, a Budapest Bár zenekar vezetője azóta bejárta a világot – az ázsiai konyha például úgy lenyűgözte, hogy Vietnamban és Kambodzsában még főzőtanfolyamra is beiratkozott. Egyébként pedig ott él, ahol gyerekkorában is: a VII. kerületben, amely a rendszerváltás óta annyira átalakult, hogy rá sem lehet ismerni.

Részlet az interjúból:

– Kisiskolásként tanítás után volt, hogy hazament, és előbb gyakorolt, csak utána ebédelt.

– A muzsika nagy varázsló, sok mindent el tud feledtetni, még az éhséget is. Egyébként sem volt könnyű gyerekként megoldani az étkezésemet, mert már kicsi koromban kiderült, hogy lisztérzékeny vagyok. Búza, árpa, rozs, zab szóba sem jöhetett, de csalóka, mert sok olyan ételben van glutén, amiről nem is gondolnánk: ízesített joghurtban, fagyiban.

– Ma már lehet kapni gluténmentes élelmiszereket – a szocializmusban ezt hogyan oldották meg?

– Két helyen, az akkori Május 1. mozi mellett és a IX. kerületben, az Ipar utcában lehetett kukoricakenyérhez jutni, ami egyáltalán nem volt jó ízű. Fel kellett iratkozni, és egy héten egy félkilós kenyeret lehetett rendelni, ami a harmadik nap után elkezdett penészedni, bármit csinált az ember. Anyukám pedig sokszor eleve úgy főzött, hogy az egész család azt ette, amit nekem is szabad volt. A habarást is kukoricaliszttel oldotta meg – később rizsliszttel –, s ha ők rántott húst ettek, akkor én sült húst. Kicsit macerás volt. 

– Amikor édesapját elkísérte a város legpatinásabb helyeire, ahol ő játszott, a Gundelbe, a New York kávéházba, a Gellért Szállóba vagy a Mátyás-pincébe, akkor ott mit evett?

– Szeretem a húsos ételeket, és általában pörköltet kértem sült krumplival. Ma már kevesebb krumplit eszem. A New York kávéház mögött volt a Kulacs étterem, oda is sokat vitt apu. Ott magyaros konyha volt, de sült húst és krumplit mindenhol lehetett kérni. Nem volt olyan széles a választék, mint most, de ha a külföldiek el akartak menni valami cigányzenés helyre, akkor úgyis magyarosat szerettek enni, gulyást, pörköltet. Nem valami különleges ázsiai vagy francia fogásra vágytak. Most már nem ezt keresik, inkább arra kíváncsiak, milyen különlegességek vannak itt is. De nem is az ételek miatt jártam ezekre a helyekre, hanem a muzsika és a miliő miatt.

– Édesanyja egyébként – a meglévő nehezítéssel – milyen konyhát vitt?

– Hétköznap nem ettünk különleges ételeket, hétvégén volt a dőzsi: gazdag, kétháromféle húsból készült töltött káposzta, sült oldalas, dagadó – anyu még sütiket is kikísérletezett nekem, mogyorólisztből például nagyon finom tortát sütött. Ez azért volt különleges, mert nem lett olyan kemény a tésztája, mint a kukoricalisztesnek. A kukoricalisztből készült palacsintát például nem lehetett föltekerni, mert eltörött. Sokat jártunk Miskolcra édesanyám szüleihez, és ott időnként tizenöten, huszan is ültünk az asztal körül. Édesapám szülei szintén Borsod megyében éltek, kertes házban: dédnagyapámék disznókat tartottak, volt disznóvágás, búcsújárás, esküvők, keresztelők – ezek nagyon jó vidéki bulik voltak.

 A teljes interjút a Magyar Konyha Online oldalán olvashatja el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.