valasz.hu/gasztronomia/szell-tamas-egy-sef-mindig-sajat-etteremrol-almodik-128876

http://valasz.hu/gasztronomia/szell-tamas-egy-sef-mindig-sajat-etteremrol-almodik-128876

Gluténmentes bodag nincs

Farkas Róbert a Budapest Bár vacsoráiról

/ 2017.12.20., szerda 11:30 / Hírforrás: Válasz.hu

Gyerekkorában időnként elkísérte az édesapját, hogy meghallgassa, hogyan muzsikál, ilyenkor a New York kávéházban, a Gundelben vagy a Gellért Szállóban vacsorázott. Farkas Róbert, a Budapest Bár zenekar vezetője azóta bejárta a világot – az ázsiai konyha például úgy lenyűgözte, hogy Vietnamban és Kambodzsában még főzőtanfolyamra is beiratkozott. Egyébként pedig ott él, ahol gyerekkorában is: a VII. kerületben, amely a rendszerváltás óta annyira átalakult, hogy rá sem lehet ismerni.

Részlet az interjúból:

– Kisiskolásként tanítás után volt, hogy hazament, és előbb gyakorolt, csak utána ebédelt.

– A muzsika nagy varázsló, sok mindent el tud feledtetni, még az éhséget is. Egyébként sem volt könnyű gyerekként megoldani az étkezésemet, mert már kicsi koromban kiderült, hogy lisztérzékeny vagyok. Búza, árpa, rozs, zab szóba sem jöhetett, de csalóka, mert sok olyan ételben van glutén, amiről nem is gondolnánk: ízesített joghurtban, fagyiban.

– Ma már lehet kapni gluténmentes élelmiszereket – a szocializmusban ezt hogyan oldották meg?

– Két helyen, az akkori Május 1. mozi mellett és a IX. kerületben, az Ipar utcában lehetett kukoricakenyérhez jutni, ami egyáltalán nem volt jó ízű. Fel kellett iratkozni, és egy héten egy félkilós kenyeret lehetett rendelni, ami a harmadik nap után elkezdett penészedni, bármit csinált az ember. Anyukám pedig sokszor eleve úgy főzött, hogy az egész család azt ette, amit nekem is szabad volt. A habarást is kukoricaliszttel oldotta meg – később rizsliszttel –, s ha ők rántott húst ettek, akkor én sült húst. Kicsit macerás volt. 

– Amikor édesapját elkísérte a város legpatinásabb helyeire, ahol ő játszott, a Gundelbe, a New York kávéházba, a Gellért Szállóba vagy a Mátyás-pincébe, akkor ott mit evett?

– Szeretem a húsos ételeket, és általában pörköltet kértem sült krumplival. Ma már kevesebb krumplit eszem. A New York kávéház mögött volt a Kulacs étterem, oda is sokat vitt apu. Ott magyaros konyha volt, de sült húst és krumplit mindenhol lehetett kérni. Nem volt olyan széles a választék, mint most, de ha a külföldiek el akartak menni valami cigányzenés helyre, akkor úgyis magyarosat szerettek enni, gulyást, pörköltet. Nem valami különleges ázsiai vagy francia fogásra vágytak. Most már nem ezt keresik, inkább arra kíváncsiak, milyen különlegességek vannak itt is. De nem is az ételek miatt jártam ezekre a helyekre, hanem a muzsika és a miliő miatt.

– Édesanyja egyébként – a meglévő nehezítéssel – milyen konyhát vitt?

– Hétköznap nem ettünk különleges ételeket, hétvégén volt a dőzsi: gazdag, kétháromféle húsból készült töltött káposzta, sült oldalas, dagadó – anyu még sütiket is kikísérletezett nekem, mogyorólisztből például nagyon finom tortát sütött. Ez azért volt különleges, mert nem lett olyan kemény a tésztája, mint a kukoricalisztesnek. A kukoricalisztből készült palacsintát például nem lehetett föltekerni, mert eltörött. Sokat jártunk Miskolcra édesanyám szüleihez, és ott időnként tizenöten, huszan is ültünk az asztal körül. Édesapám szülei szintén Borsod megyében éltek, kertes házban: dédnagyapámék disznókat tartottak, volt disznóvágás, búcsújárás, esküvők, keresztelők – ezek nagyon jó vidéki bulik voltak.

 A teljes interjút a Magyar Konyha Online oldalán olvashatja el!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.