Évszázados praktikákkal űzzük el a náthát!

/ 2018.01.04., csütörtök 15:41 / Hírforrás: Válasz.hu

Vannak hagyományok, amelyek generációról generációra szállnak: hogyan töltjük a káposztát, milyen technikával húzzuk át az ágyneműt, milyen ételt adunk a lábadozó betegnek. Némelyikük családonként változik, azonban mégis van néhány, amelyre mindenki esküszik, és évszázadok óta megkönnyíti az életünket.

A tudósok szerint az átlagember évente négyszer fázik meg; a hideg idő beköszöntével gyakorlatilag egy időben jelennek meg körülöttünk a szipogó, tüsszögő, köhécselő emberek. Van, hogy nem segíthet más, csak a medicina, de sok esetben nincs szükség komoly gyógyszerekre. Ilyenkor

a legjobb, amit tehetünk, az a pihenés és a megfelelő folyadékbevitel,

de szolgálatunkra lehetnek olyan, hosszú generációk óta jól bevált praktikák is, amelyek segítenek a gyors felépülésben, s amelyekkel akár meg is előzhetjük, hogy megtörténjen a baj.

Íme néhány hagyományos kúra megfázás esetére:

Húsleves, erőleves

Higgyünk nagyanyáinknak! Igazuk van, egy jó húsleves valóban orvosság. A csirkéből készített főzetet már az ókori görögök is gyógyító hatásáról ismerték. A csontos húsból zöldségekkel, lassú tűzön főzött, tápláló étel valóban kitűnő roboráló. A csontok tele vannak vitaminokkal és ásványokkal, csakúgy, mint zselatinnal és kollagénnel – ezekre mind szükségünk van, ha újra talpra szeretnénk állni egy betegség után. A bátrabbak tovább növelhetik a hatékonyságot néhány csipet csípős paprikával is, amely gyorsítja az anyagcserét és – természetes orrcseppként – megtisztítja a légutakat.

Fokhagyma

A fokhagyma hosszú idő óta ismert nátha elleni szer:

már az 1500-as években használták például a gyulladt torok borogatására.

Szerencsére erre ma már nincs szükség; az ételekbe tett növény, vagy a kapszula, tabletta formában elérhető verzió is éppolyan hatásos. Vírus- és baktériumölő hatású szer, amely hatékonyan veszi fel a versenyt a hurutos megbetegedésekkel.

Forró italok

Elsősorban nem a gyógyteákra gondolunk: a különféle alkoholtartalmú forró italok, hot toddyk gyökere még az 1700-as évekre nyúlik vissza, amikor is az alkoholt mézzel és különféle fűszerekkel elegyítették. Ezekkel a gyógyító nedűkkel már elődeink is sikeresen vették fel a harcot a megfázás ellen. Manapság is sokan választják a brandy-méz-citrom kombót, ahol a méz csillapítja a torokfájást, az alkohol segíti az alvást, a citrom pedig távol tartja a baktériumokat, illetve C-vitamin tartalmával erősíti az immunrendszert.

Mi, magyarok is előszeretettel osztjuk azt a nézetet, hogy egy jóféle mézes pálinka a nátha hatékony ellenszere. A praktikát illetően legalább annyi a szkeptikus, mint a pártoló, az azonban biztos, hogy jótékony hatást csak korlátozott mennyiség elfogyasztása esetén reméljünk.

Friss levegő

A mai orvosok elődei előszeretettel ültették ki pácienseiket a levegőre, még akkor is, ha komoly betegséggel küzdöttek. Erre pedig jó okuk volt: napi néhány perc a szabad ég alatt feltölti a D-vitamin raktárakat, ez pedig segít a megfázás megelőzésében, és szabályozza a szervezet megfelelő immunválaszát. A D-vitamin hiány – főként a téli időszakban – napjainkban is problémát jelent, ne becsüljük alá a jelentőségét! Aki nem teheti meg, hogy legalább negyed órát a friss levegőn töltsön naponta, pótolja a hiányt valamilyen D3-készítménnyel. A tiszta levegőn töltött idő szinte felturbózza az immunrendszert, a napfény kitűnően hat a depresszióra és remek csont-, ízület- és szíverősítő.

A megelőzésről, néhány alapvető szabály betartásáról többet is megtudhat a Magyar Konyha Online oldalán olvasható cikkből!

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.