Évszázados praktikákkal űzzük el a náthát!

/ 2018.01.04., csütörtök 15:41 / Hírforrás: Válasz.hu

Vannak hagyományok, amelyek generációról generációra szállnak: hogyan töltjük a káposztát, milyen technikával húzzuk át az ágyneműt, milyen ételt adunk a lábadozó betegnek. Némelyikük családonként változik, azonban mégis van néhány, amelyre mindenki esküszik, és évszázadok óta megkönnyíti az életünket.

A tudósok szerint az átlagember évente négyszer fázik meg; a hideg idő beköszöntével gyakorlatilag egy időben jelennek meg körülöttünk a szipogó, tüsszögő, köhécselő emberek. Van, hogy nem segíthet más, csak a medicina, de sok esetben nincs szükség komoly gyógyszerekre. Ilyenkor

a legjobb, amit tehetünk, az a pihenés és a megfelelő folyadékbevitel,

de szolgálatunkra lehetnek olyan, hosszú generációk óta jól bevált praktikák is, amelyek segítenek a gyors felépülésben, s amelyekkel akár meg is előzhetjük, hogy megtörténjen a baj.

Íme néhány hagyományos kúra megfázás esetére:

Húsleves, erőleves

Higgyünk nagyanyáinknak! Igazuk van, egy jó húsleves valóban orvosság. A csirkéből készített főzetet már az ókori görögök is gyógyító hatásáról ismerték. A csontos húsból zöldségekkel, lassú tűzön főzött, tápláló étel valóban kitűnő roboráló. A csontok tele vannak vitaminokkal és ásványokkal, csakúgy, mint zselatinnal és kollagénnel – ezekre mind szükségünk van, ha újra talpra szeretnénk állni egy betegség után. A bátrabbak tovább növelhetik a hatékonyságot néhány csipet csípős paprikával is, amely gyorsítja az anyagcserét és – természetes orrcseppként – megtisztítja a légutakat.

Fokhagyma

A fokhagyma hosszú idő óta ismert nátha elleni szer:

már az 1500-as években használták például a gyulladt torok borogatására.

Szerencsére erre ma már nincs szükség; az ételekbe tett növény, vagy a kapszula, tabletta formában elérhető verzió is éppolyan hatásos. Vírus- és baktériumölő hatású szer, amely hatékonyan veszi fel a versenyt a hurutos megbetegedésekkel.

Forró italok

Elsősorban nem a gyógyteákra gondolunk: a különféle alkoholtartalmú forró italok, hot toddyk gyökere még az 1700-as évekre nyúlik vissza, amikor is az alkoholt mézzel és különféle fűszerekkel elegyítették. Ezekkel a gyógyító nedűkkel már elődeink is sikeresen vették fel a harcot a megfázás ellen. Manapság is sokan választják a brandy-méz-citrom kombót, ahol a méz csillapítja a torokfájást, az alkohol segíti az alvást, a citrom pedig távol tartja a baktériumokat, illetve C-vitamin tartalmával erősíti az immunrendszert.

Mi, magyarok is előszeretettel osztjuk azt a nézetet, hogy egy jóféle mézes pálinka a nátha hatékony ellenszere. A praktikát illetően legalább annyi a szkeptikus, mint a pártoló, az azonban biztos, hogy jótékony hatást csak korlátozott mennyiség elfogyasztása esetén reméljünk.

Friss levegő

A mai orvosok elődei előszeretettel ültették ki pácienseiket a levegőre, még akkor is, ha komoly betegséggel küzdöttek. Erre pedig jó okuk volt: napi néhány perc a szabad ég alatt feltölti a D-vitamin raktárakat, ez pedig segít a megfázás megelőzésében, és szabályozza a szervezet megfelelő immunválaszát. A D-vitamin hiány – főként a téli időszakban – napjainkban is problémát jelent, ne becsüljük alá a jelentőségét! Aki nem teheti meg, hogy legalább negyed órát a friss levegőn töltsön naponta, pótolja a hiányt valamilyen D3-készítménnyel. A tiszta levegőn töltött idő szinte felturbózza az immunrendszert, a napfény kitűnően hat a depresszióra és remek csont-, ízület- és szíverősítő.

A megelőzésről, néhány alapvető szabály betartásáról többet is megtudhat a Magyar Konyha Online oldalán olvasható cikkből!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.