Évszázados praktikákkal űzzük el a náthát!

/ 2018.01.04., csütörtök 15:41 / Hírforrás: Válasz.hu

Vannak hagyományok, amelyek generációról generációra szállnak: hogyan töltjük a káposztát, milyen technikával húzzuk át az ágyneműt, milyen ételt adunk a lábadozó betegnek. Némelyikük családonként változik, azonban mégis van néhány, amelyre mindenki esküszik, és évszázadok óta megkönnyíti az életünket.

A tudósok szerint az átlagember évente négyszer fázik meg; a hideg idő beköszöntével gyakorlatilag egy időben jelennek meg körülöttünk a szipogó, tüsszögő, köhécselő emberek. Van, hogy nem segíthet más, csak a medicina, de sok esetben nincs szükség komoly gyógyszerekre. Ilyenkor

a legjobb, amit tehetünk, az a pihenés és a megfelelő folyadékbevitel,

de szolgálatunkra lehetnek olyan, hosszú generációk óta jól bevált praktikák is, amelyek segítenek a gyors felépülésben, s amelyekkel akár meg is előzhetjük, hogy megtörténjen a baj.

Íme néhány hagyományos kúra megfázás esetére:

Húsleves, erőleves

Higgyünk nagyanyáinknak! Igazuk van, egy jó húsleves valóban orvosság. A csirkéből készített főzetet már az ókori görögök is gyógyító hatásáról ismerték. A csontos húsból zöldségekkel, lassú tűzön főzött, tápláló étel valóban kitűnő roboráló. A csontok tele vannak vitaminokkal és ásványokkal, csakúgy, mint zselatinnal és kollagénnel – ezekre mind szükségünk van, ha újra talpra szeretnénk állni egy betegség után. A bátrabbak tovább növelhetik a hatékonyságot néhány csipet csípős paprikával is, amely gyorsítja az anyagcserét és – természetes orrcseppként – megtisztítja a légutakat.

Fokhagyma

A fokhagyma hosszú idő óta ismert nátha elleni szer:

már az 1500-as években használták például a gyulladt torok borogatására.

Szerencsére erre ma már nincs szükség; az ételekbe tett növény, vagy a kapszula, tabletta formában elérhető verzió is éppolyan hatásos. Vírus- és baktériumölő hatású szer, amely hatékonyan veszi fel a versenyt a hurutos megbetegedésekkel.

Forró italok

Elsősorban nem a gyógyteákra gondolunk: a különféle alkoholtartalmú forró italok, hot toddyk gyökere még az 1700-as évekre nyúlik vissza, amikor is az alkoholt mézzel és különféle fűszerekkel elegyítették. Ezekkel a gyógyító nedűkkel már elődeink is sikeresen vették fel a harcot a megfázás ellen. Manapság is sokan választják a brandy-méz-citrom kombót, ahol a méz csillapítja a torokfájást, az alkohol segíti az alvást, a citrom pedig távol tartja a baktériumokat, illetve C-vitamin tartalmával erősíti az immunrendszert.

Mi, magyarok is előszeretettel osztjuk azt a nézetet, hogy egy jóféle mézes pálinka a nátha hatékony ellenszere. A praktikát illetően legalább annyi a szkeptikus, mint a pártoló, az azonban biztos, hogy jótékony hatást csak korlátozott mennyiség elfogyasztása esetén reméljünk.

Friss levegő

A mai orvosok elődei előszeretettel ültették ki pácienseiket a levegőre, még akkor is, ha komoly betegséggel küzdöttek. Erre pedig jó okuk volt: napi néhány perc a szabad ég alatt feltölti a D-vitamin raktárakat, ez pedig segít a megfázás megelőzésében, és szabályozza a szervezet megfelelő immunválaszát. A D-vitamin hiány – főként a téli időszakban – napjainkban is problémát jelent, ne becsüljük alá a jelentőségét! Aki nem teheti meg, hogy legalább negyed órát a friss levegőn töltsön naponta, pótolja a hiányt valamilyen D3-készítménnyel. A tiszta levegőn töltött idő szinte felturbózza az immunrendszert, a napfény kitűnően hat a depresszióra és remek csont-, ízület- és szíverősítő.

A megelőzésről, néhány alapvető szabály betartásáról többet is megtudhat a Magyar Konyha Online oldalán olvasható cikkből!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.