A tenger libamája

/ 2018.02.21., szerda 17:13 /

A két férfi pontosan úgy nézett ki, mint két könyvmoly. Kezükben katalógus, ceruza, öltözékük egyszerű, szerényen leültek a hátsó sor szélén. De ez csak az amatőröket téveszthette meg. Gyakorlott gyűjtő tudta, hogy a legdrágább ritkaságokat mindig azok veszik meg, akikből az ember egy fröccsöt sem nézne ki. Mindegy is, hogy bibliofilek, bélyeg- vagy sétapálcagyűjtők (Lorán Lenke szenteltvíztartóban utazott), viselkedésük elárulja őket. Most is ez történt.

„Micsoda évjárat!” – suttogta a magasabbik. „Pompás fogás egy ’97-es galíciai tétel – válaszolta halkan a kisebbik –, a kérdés csak az, forgatták-e rendesen.” Az első töprengett. „A címke hibátlan, limitált széria, de nincs feltüntetve a hajó neve.” A kisebbik legyintett: „Érdektelen. Ezen a partszakaszon minden ’97-es a Girone-ról való.” Aztán csönd lett. Ha Maigret felügyelő ott ült volna, megharapta volna a pipája szárát. Nem könyv- vagy borgyűjtők, az világos. De mire készülnek? A galíciai partoknál elsüllyedt egy hajórakomány pezsgő, és azt árverezik? De hogyan maradhatott ép a címke? És ugyan kinek kellett volna forgatni a tengerfenéken a pezsgőket?

Szerencsére a diskurzus folytatódott. „Te miért nem licitálsz? – kérdezte a nagyobbik. „A 47. tételre várok. Az egy Perle des Dieux. Szeptemberi merítés, földimogyoró-olajban. Elmegyek akár száz euróig is.” Maigret nem akarna hinni a fülének. „Megvagytok, bogárkáim! – kiáltotta volna. – Hiszen ti szardinofilek vagytok.” Vagyis olajos szardíniakonzerv-gyűjtők, akiknél talán csak a boxoferrofilek (fémdobozőrültek) veszélyesebbek. „Ismerem a fajtátokat. Amióta Pierre-Joseph Colin Nantes mellett felépítette az első konzervgyárat, azóta tucatjával veszitek a méregdrága szardíniákat, amelyeken fel van tüntetve az évjárat, aztán a pincében – mint valami grand crus vörösbort – sorba rakjátok őket, háromhavonta forgatjátok, hogy az olaj jól átjárja a kék hasú halacskákat. Volt már esetem veletek, mert ritka évjáratok után kutatva szétkaptátok az egyik párizsi fűszerboltot, és már többször lebuktatok, hiszen a neten illegálisan követtétek a halászhajók mozgását. Igaz, magam sem gondoltam, hogy egész Franciaországban mindössze 27 szardínia-halászhajó futhat ki a douarnenezi kikötőből. Finnyás és fifikás népség vagytok!”

Persze, Maigret is elismeri, hogy egy sardines millésimées csemege. Egyszer még Madame Maigret is feltálalta otthon, úgy, a dobozzal együtt, speciális tányéron, aminek közepén mélyedés volt a doboz számára – a breton nők értenek az ilyesmihez, össze sem lehet hasonlítani a köznapi halkonzervekkel. Illatos, aromás. Citrommal, salátával, pirítóssal. Persze, nem csoda, hiszen az ilyen szardíniát szigorúan szeptemberben fogják (akkor kövér és lágy húsú), kézzel zsigerelik, forró olajban hőkezelik, szárítják, egy napig csepegtetik, majd óvatosan a fémdobozba helyezik, nehogy egymáshoz érjenek, illatos extra szűz olívaolajat öntenek rá, tengeri sóval ízesítik, majd lezárják. És a halacska ott érik (mint a legjobb vörösbor) az olajban három, öt, de akár tíz évet is. Az ilyen csemege drága volt Maigret pénztárcájának, de a legendás márkákról ő is hallott, nézegette is Fouquet’s-nál, ahová nagyritkán betévedt. Ilyen a d’Argent Connétable, a Belle-Iloise, a Perle des Dieux, a galíciai Los Peperetes.

„Hiába, no – gondolta Maigret –, az ilyen szardínia a tenger libamája.” Tetszett neki a hasonlat. Aztán a fémízű, ketchupos, pálmaolajos szószban eltett halkonzervekre gondolt, amiket Lucas őrmester fogyasztott a bűnügyi rendőrség irodájában, és elment az életkedve. Szerencsére barátja, Georges Simenon, az író gondoskodott róla, hogy aznap káposztás foglyot ebédeljen a Maigret fél című regényben. Ilyenkor kedvenc fehérborát is ő választhatta ki – és ettől megvigasztalódott.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.