A legjobb gasztrohelyek halimádóknak

/ 2017.12.20., szerda 11:08 / Hírforrás: Válasz.hu

Amikor a budapesti polgár a rakpart felől kinéz a Dunára, mindig csodálkozik a pecásokon, akik rendületlenül állnak a vízparton, tartják botjaikat és várják a kapást. Nehéz elhinni, hogy a nagyváros közepén, a szennyezettnek hitt vízből kifoghatók olyan halak, amelyek emberi fogyasztásra alkalmasak. A legtöbben csak legyintenek, és besorolják a látványt a naponta tapasztalt többi érthetetlen jelenség közé.

Az említett horgászokéhoz hasonló elszántság kell ma még ahhoz is, hogy elfogadható halas éttermet találjon valaki Budapesten – szinte reménytelen a vállalkozás, mint ahogy az ilyen jellegű konyhák üzemeltetése is rejt némi kockázatot. E lista összeállítása közben a szóba jöhető éttermek közül négy is megszűnt, ami nem túl jó előjel. Mégis, egy olyan országban, amely Európa sereghajtói között van az egy főre eső halfogyasztásban, küldetésünknek éreztük, hogy ezzel a listával bővítsük kiadványunkat. Becsüljük hát meg a halban utazó vendéglátósokat, és együnk több halat!

HALKAKAS HALBISZTRÓ (VII., Dohány utca 36.)

Egy marketinges lány a barátnőjével, meg egy földmérővel nyitott pár éve egy apró halbisztrót a Veres Pálné utcában. Elképzelésük az volt, hogy az étlapon csak magyar édesvízi halak szerepelnek. Azóta ugyan a harcsa, kárász, ponty mellett tokhal is van az étlapon, ám azt is itthon tenyésztik. A halfalatok között füstölt busa, pontyropogós, az elmaradhatatlan fish & chips és harcsagírosztál, valamint roston sült pisztráng, különféle haltálak. Elvitelre halburger és halgírosz. A napi ajánlatban feltűnik két klasszikus, a halászlé és a harcsapaprikás túrós csuszával. A hely annyira sikeres lett, hogy tevékenységüket decemberben a Dohány utca 36. szám alatt folytatják, a zsinagóga mellett.  

KESZEGSÜTŐ BUDAPEST (XIII., Váci út 6.)

A Keszegsütő (Csapó Péter), aki édesapjával horgászott a Tiszán, a gyerekkor ízeit akarja visszacsalogatni. A vidéki halászcsárdák atmoszféráját idéző étteremben frissen készül a haltepertő kovászolt kenyérrel, házi savanyúsággal. A törzsvendégek annyira kedvelik, hogy a pincérek már belépéskor kínálják. Ropogósra sült édesvízi (jobbára tenyésztett) halak, keszeg, süllő, harcsa, tiszai halászlé és egy kulimász nevű házi specialitás, ami majonézből, hagymából, uborkából készül. Tartanak disznóságokat is. Vidéken további négy üzletük üzemel.

VÖRÖS HOMÁR HALBISZTRÓ (XII., Apor Vilmos tér 11–12., Hegyvidék Bevásárlóközpont)

Halbisztró és halbolt a Hegyvidék Bevásárlóközpontban a MészárSteak és a Delizia ínyencbolt között. Kizárólag tengeri halak és herkenytűk, azokból azonban példátlan választék. Főként a hét közepétől, hiszen az áru kedden és csütörtök hajnalban érkezik. A pulton kapható halak, kagylók közül bármit elkészítenek a látványkonyhában. Szent Jakab-kagyló házában, pengekagyló, vongole és kékkagyló, előre főzött polip, tintahal, osztriga, hatféle rák, languszta, néha homár, branzino, ördöghal, lazacfélék. A napi ajánlatban többnyire szerepel halleves, fish & chips, hal- és ráknyársak. Érdemes megkóstolni a Seychelle-szigetekről származó szakács hibátlan curryszószát.

TOP 10-es listánkat megtalálja Az Ízlelő Online oldalán! 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.