valasz.hu/gasztronomia/oriasi-lehuzas-a-netes-sztar-nusret-etterme-127355

http://valasz.hu/gasztronomia/oriasi-lehuzas-a-netes-sztar-nusret-etterme-127355

A kotyogósnak vége?

Partizánok főzik a kávét Pesten

/ 2018.05.28., hétfő 13:45 / Hírforrás: Válasz.hu

Még el sem kezdődik igazán a forradalom, Petőfi Sándor március 16-án máris visszatér a Pilvaxba, de nem, dehogy kér inni, mert tegnap is mi lett belőle! Így van ez a mai kávéházakkal és forradalmárokkal is: épp csak kezdjük ízlelgetni a speciality kávéház fogalmát, pláne az ilyen jelzővel illetett kávékat, erre tessék, jönnek a partizánok és azt mondják, térjünk vissza a vendéghez. Aminek legalább utóbbiak igaz szívből örülnek, mert manapság úgy fest a dolog, hogy egy jó kávé elfogyasztásához kisdoktori cím kell, valamint a spanyol etikett készségszintű ismerete.

A „vissza a kuncsafthoz” jegyében nyitotta meg a héten a Double Shot a második üzletét Budapesten, a Veres Pálné utcában. A hellyel kapcsolatban többször emlegetik a megnyitón a partizán kifejezést, amiről utóbb kiderül, nem az egység alneve, pusztán jelzője. A képlet egyszerű: nem engednek a minőségből, de nem szólnak be, ha a vendég tejjel önti fel a dűlőszelektált kávét. Nem véletlen a boros párhuzam.

Nem kotyog, nem fekete

A speciality kávét nem pörkölik túl, vagyis szénfeketére, ahogyan az a bécsi-olasz tengely mentén megszokott, hanem világosabbra hagyják a kávészemeket, így azok nem extra keserűek, hanem savanykás, gyümölcsös jellegűek lesznek. Amellett, hogy ezzel az eljárással számos más íz is meg tud mutatkozni bennük.

Persze a jó speciality kávé nem is túl világos, mert akkor nyers marad az ízvilága is.

Az arany középút valahol ott van, ahol érződik a fajta és a konkrét termés sajátos íze is. Elit műfajról beszélünk, a speciality a kraft sörökhöz hasonlóan avilág fogyasztásának csak néhány százalékát adja ki.

„Többet kell neki tudni, mint a bornak. Még a legzavarosabb embert is meg kell okosítani neki.”

– mondja a jó feketekávéról Vay Sándor (Sarolta) grófnő, aki férfiruhában, vasalt nadrágban és félrecsapott keménykalapban járta egykor a világot Krúdy Gyula Kérek egy feketét! című írásában, meg a való életben is. És hozzávetőleg igaza van. Mert a jó, az újhullámos, a speciality kávé olyan, mint a jó bor, vagy a jó olívaolaj: megokosítja az embert. Zamatát ennek is meghatározza a terroir, vagyis a fajta, az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a talaj összessége. Hogy még pontosabbak legyünk, a cserjétől a kávéscsészéig minden.

Mint amikor a barackfa déli, napsütötte oldaláról szedik a gyümölcsöt a pálinkához, de csak a lombkorona szélén ülőket, mert azok a legzamatosabbak.

A parázsszemű újhullámos kávéforradalmárok járják a kávéföldeket, és ha valami nagyon jót találnak, akkor több évre lefoglalják a termést,

úgy is, hogy nem lehet előre tudni a következő év időjárását, minek következtében lehet, hogy az a termés használhatatlan lesz. Az exkluzivitás a fontos, ha szerencséjük van, akkor a legjobb kávészemekhez juthatnak a világon.

Örökre el kell csomagolni a Szarvasit?

Megtudhatják a Magyar Konyha Online oldalán olvasható cikkből!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.