A ketchupkirály legendája

– avagy egy régi márka feltámasztása

/ 2018.02.20., kedd 11:16 / Hírforrás: Válasz.hu

A Rex Ketchup története olyan, mintha Rejtő Jenő találta volna ki. Van benne kártyázó, aranyéletet élő ifjú, halálos bátorságpróba, magyar találékonyság, háborúból való menekülés, emlékiratokban megőrzött recept, és ikonikus, hatszögletű üveg is, az alján kiöntött márkanévvel. És van finom paradicsommártás, ami ma újra kapható.

Ahhoz, hogy a magyarországi ketchupgyártás történetének kezdetéig eljussunk, sokat kell visszaugranunk térben és időben – egy olyan korba, amikor a magyar ember nemigen hallott még ketchupról. Ehhez az kell, hogy az 1900-as évek elejéig gombolyítsuk vissza az idő fonalát, és Aradon, a Maros-parton találjuk magunkat.

A ketchupot persze ennél jóval régebben ismerte már a világ, ha hihetünk annak az állításnak, hogy a kínaiak évszázadok óta „ké tsiap” néven tálalnak fel egy halakhoz és puhatestűekhez szervírozott mártást, amit a tengerészek ismertettek meg a többi földrésszel. Igazi karriert az Újvilágban futott be a fűszeres paradicsomszósz, onnan került vissza Európába – és ehhez már nekünk, magyaroknak is van egy kis közünk.

De térjünk vissza a hajdani Aradra, ahol a Maroson óriási kivágott szálfákból készült tutajok zúgtak le a hegyekből. Vircsaft volt átúszni alattuk, igazi bátorságpróba, aminek nem állt neki akárki, hiszen ha elvétette a lélegzetvételt, könnyen a Maros fenekén végezte.

A fiatalabb Reiter fiú, Albin nemegyszer megcsinálta ezt a veszélyes kunsztot, miközben a bátyja, Ervin aggódó tekintette kísérte a partról. Amikor aztán Albin partra úszott, hanyatt vetette magát, egy darabig a felhők járását kísérte szemével, majd fejszámoló mutatványokkal szórakoztatta a társait. Kivételes memóriáját a kupecekkel kártyázva kezdte kamatoztatni. Szülei – ettől megriadva – kereskedelmi tanulónak adták. Bátyja, a megbízható Ervin agrárakadémiára került Debrecenbe, később pedig Coburg herceg intézője lett Pusztavacson.

Trianon Albin aranyéletének is véget vetett. Akármilyen életművész volt is, nem tudott észrevétlenül átjutni a határon, és csak másfél évnyi, román homokbányában lehúzott kényszermunka után vághatott neki újra az életnek. Örkényben állapodott meg, a szó legszorosabb értelmében, mivel feleségül vette a dolgos sváb Jusztiniát, akinek oroszlánrésze volt a családi vállalkozás megalapozásában.

A ketchupgyártás ötletét egyik cimborája hozta magával Amerikából. Rábeszélte két barátját, hogy készítsenek háromezer üveggel a konzervgyárban az amerikai recept szerint, és próbáljanak eladni fejenként ezer-ezer darabot. Nem ment, de annyira nem, hogy egyetlen üvegen sem tudott túladni egyikük sem, ennek ellenére Albin látott fantáziát a dologban.

Kidolgozták a házi gyártás folyamatát, amit Jusztika jó szívvel és nagy hozzáértéssel vezényelt. Aztán Albin néhány száz pengővel kivásárolta két társát, és mivel ő rendületlenül hitt a Rex Ketchup névre keresztelt termékben, mintákat küldött Európa-szerte, postai úton.

A svédek hússalátákhoz és halételekhez használták a Rex Ketchupot.

Számítása bejött: rendeltek belőle Svédországba, Svájcba és Csehországba is. De a legjobb fogadtatásra mégiscsak Svédországban talált, ahová a Raoul Wallenberg vezette Mellaneurpeiska Handels AB közvetítésével a háború végén már hetente szállítottak egy vagonnal mintegy 15 tonna paradicsomszószt, megelőzve ezzel a nagy amerikai versenytársakat. Mivel beindult az üzlet, rengeteg friss paradicsomra és még több sűrítményre lett volna szükség, amit Albinék többek között a hatvani konzervgyárból próbáltak beszerezni – csakhogy nem adtak nekik.

Ám mivel a svéd korona – és a svájci frank – nagyon kellett a háború küszöbén álló magyar államnak, a Rex állami szubvenciót kapott, a hatvani konzervgyár pedig egy telefont „felülről”, ami arra utasította, hogy adjon el sűrítményt az örkényi gyárnak. 1939-et írunk ekkor.

A hat asszonnyal és nyolc munkásemberrel alapított üzemben 1944-re már háromszáz ember dolgozta fel a cég több száz hektáros ültetvényein megtermelt paradicsomot. Albin később ultramodernnek számító autoklávokat, azaz vákuumos besűrítő készülékeket is vásárolt, de ezeket épp csak beüzemelni volt ideje, mielőtt az orosz front odaért volna.

Dobóczky András (Reiter Ervin unokája) három évvel ezelőtt feltámasztotta a családi legendát. Újraalapította a Rex márkát, átmentve a múltból nemcsak az eredeti receptet, de az arculatot, emblémát, címkét is.

A sikertörténet a Magyar Konyha Online oldalán olvasható el!

 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.