Élje túl a kánikulát: menő üdítők házilag!

A bolti üdítők vagy rosszak, vagy indokolatlanul drágák. A közelmúltban elvégzett tonik tesztünk is ezt az eredményt hozta ki: aki valami jót inna, nagyon sok pénzt hagy a kasszánál. Megnéztük, melyek azok az italok, amelyek otthon is elkészíthetők, és a pénztárcánk sem bánja majd.

Régi tóparti vendégfogadók

A hazánkban járt utazók úti élményei is bizonyítják, hogy a csárdák, fogadók, korcsmák, kertvendéglők s velük a vendéglátás Magyarországon több száz éves múltra tekint vissza. Ám hazánk mára legkedveltebb nyaralóvidéke - mint üdülő- és vendéglátóhely - csak a XIX. század második felében indult fejlődésnek.

Á la carte

Az étlap és a menükártya két dolog. Mert bár a napi menüt már az asszír fogadósok kiírták egy palatáblára, Kleopátra egyiptomi királynő és Heliogabalus római császár pedig aranylapocskákra vésette a díszlakomák menüsorát, nem is szólva a braunschweigi hercegről, aki 1555-ben Augsburgban megkérte Fugger Antal bankár konyhamesterét, írja fel a fogások várható sorrendjét egy cetlire, nehogy túl korán degeszre egye magát: ezek a listák nem tartalmaztak árat. Nem étlapok voltak, hanem alkalmi menükártyák. Amilyet Gundel János szerkesztett a Mikszáth Kálmán tiszteletére adott vacsorára, vagy amilyet ma is sokszor odakészítenek szilveszteri, születésnapi vacsorákon a teríték mellé.

A borkóstolás megtanulható

Ha azt mondjuk, hogy a bor története szinte egyidős a civilizált ember történetével, több mint banalitás. Ha annyit állítunk: kultúránk része, az szintén kevés. De ha azt mondjuk, hogy a szőlő és a bor szeretete megtanít az alázatra, az önzetlenségre, a kudarcok elviselésére és emelkedett pillanatok szívből jövő átélésére, a „nem halogatom, mert most élek” érzés keresésére, már közelebb kerültünk az igazsághoz.

„Akartam tudni, milyen érzés kardhalat pucolni”

„Bélyeggyűjtésben vagy úszásban nem akarok jó lenni, de például teniszben már igen. És a főzésben is” – mondja Nagy Ervin színész. A Kincsem című film sztárja büszke rá, hogy A Konyhafőnök VIP-ben a legjobb férfiként végzett, de szíve szerint kipróbálná, hogyan állná meg a helyét „élesben”, egy valódi étterem konyháján is.

Étel, ital, álom

Azt írja Jókai Mór: „Háromtól fél a magyar: a jégesőtül, a nyelves asszonytul és a krumplilevestül.” A jég elveri a termést, a pletykás asszony viszályt kelt, világos, de miért kell félni a krooomplilevestől, ahogy Kádár János mondaná? Pedig Jókai tart a pityókától, nem vitás.

Az a szép, zöld borsó

A fagyasztott zöldborsó ma már minden boltban kapható, egész évben használható alapanyag. Ennek ellenére a nyár eleji borsószezon nem szűnt meg létezni: a frissen fejt, sárgászöld szemek íze mégiscsak más. Arról nem is beszélve, milyen kellemes elfoglaltság a borsó pucolása. Ez az a feladat, amelyet a gyerekek is szívesen elvégeznek.

"Azt írok ki a táblára, amit csak akarok"

Magyaros konyha és monarchikus hangulat jellemzi a Burgenland legjobb vendéglőjeként is emlegetett soproni Erhardt családi éttermet. „Minden energiánk ebben a házban van” – mondja a tulajdonos-séf, Erhardt Zoltán. Az épület ódon falai között autentikusan hatnak a hagyományokból merítő fogások.

Csütörtökönként grillparti a város közepén

Nincs is jobb nyáron, mint a grillen sült húsok illata! És ahhoz, hogy ezt élvezhessük, ki sem kell mozdulni a belvárosból, a Dohány utcai ARAZ Étterem belső teraszán ugyanis fergeteges BBQ-esteket tartanak minden csütörtökön.

Fóliák földi paradicsoma

Hosszú ebédhez kell terítenie annak, aki végig szeretné kóstolni a világ összes paradicsomát. Pontosabban csak minden fajtájából egyet. Lehet, úgy állna fel az asztaltól, jóllakottan, hogy nem érne a sor végére. Merthogy paradicsomból sokféle akad. Egy átlagember alig néhány fajtájával találkozik élete során, aki azonban paradicsommal foglalkozik, ahogyan cikkünk két szereplője, Király Zoltán és Kósa István, nem győz betelni a kínálat sokféleségével. Nagykőrös a nevét a kőrisfáról kapta, ám ha újra kellene keresztelni a várost, a névadók elgondolkozhatnának a paradicsomon is.

Még annál is nagyobb a baj az MSZP-ben – mondják a Népszabadság volt főszerkesztői

Széttartó, valamint ötlet, „brand” és program nélküli párt az MSZP, ami képtelen alternatívát nyújtani a Fidesszel szemben – vélik a Népszabadság volt főszerkesztői. Egyikük a Zoom.hu nevű portált szervezi, kollégája és testvére viszont az újságírópálya elhagyása után éppen a szocialisták pártkommunikációjának megújításával próbálkozott – sikertelenül. Egy asztalnál Murányi Marcell és Murányi András; páros nagyinterjú a Heti Válaszban!

Ki a felelős a hackerbotrányért? Itt vannak a BKK-ügy kulisszatitkai

Nem tartotta be a felelős közzététel elvét a BKK webshopját feltörő fiatal, de így is etikusabban járt el, mint azok, akik feljelentették. Az is igaz viszont, hogy a botrány napjaiban valóban súlyos kibertámadás folyt a BKK ellen. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A Fidesz polgárháborús pszichózissal fenyeget – volt, akinek bejött

Potens ellenzék híján a kormányra a legnagyobb veszélyt Soros György és Brüsszel jelenti – mondta Orbán Viktor Tusnádfürdőn. A Fideszben polgárháborús pszichózissal is fenyegetnek, ami persze kampányfogás, de Borisz Jelcinnek anno bejött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Autó extrákkal

Eddig mindig bejött a kockázatvállalás Kiss Ádámnak, a Flexfleet Zrt. cégvezetőjének és résztulajdonosának.

Gyárfás Tamás: „Orbán Viktorral ültem a lelátón, amikor…”

„Saját szememmel láttam, hogy a vb orvosi csapatának vezetője, a világhírű Merkely Béla szívsebész az egyik versenyző lábkörmét vágta” – érzékelteti a vizes világverseny iránti elkötelezettséget Gyárfás Tamás, a Nemzetközi Úszószövetség végrehajtó bizottságának tagja. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.