valasz.hu/gasztronomia/darbas-pagal-kompanija.aspx?ch=%C4%8C&page=1

http://valasz.hu/gasztronomia/darbas-pagal-kompanija.aspx?ch=%C4%8C&page=1

Átadták a Magyarország Legszebb Birtoka-díjat

Idén először adták át a Magyarország Legszebb Birtoka díjat, ahol az összesített győztes mellett külön kategóriákban mérettettek meg a birtokok. A borászat kategóriában a borotai Koch Borászat nyert díjat, míg a Gyümölcs- és szőlőtermesztő kategóriában a Szászi Pince sikeréért szoríthattak az érdeklődők.

Gluténmentes élet

Gyerekkoromban vasárnap reggelenként nagymamám konyhájában gyűltünk össze: ment a habverés, kavarás, dagasztás-nyújtás, szaggatás. Készült a piskóta, a képviselőfánk, a kalács, a rétes. Délelőtt tizenegyre már degeszre ettük magunkat a még meleg süteményekből, anyáink nagy „örömére”, mivel így hiába főztek ebédet. Aztán tizennégy éve, húszéves koromban diagnosztizálták nálam a gluténintoleranciát. De szerencsére bebizonyítottam, hogy gluténmentesen is lehet finomakat sütni-főzni.

TOP 10 Art & food

Változatos színterek, eltérő ambíciókkal működő konyhák, az összes TOP 10-es kategóriánk közül minden bizonnyal a legszínesebb közönséggel. Nem volt könnyű mindkét elvárásnak megfelelő párokat találnunk, úgy látszik, ahol a művészet megterem, ott a gyomor kevésbé fontos, illetve fordítva. Budapest sokkal élettelibb, pezsgőbb és még jobban szerethető város lehetne, ha a művészet és kultúra mélyebben beivódna hétköznapi életünkbe. Következzen tíz olyan hely, ahol egyszerre szolgálnak szellemi és fizikai táplálékkal.

Aszú a luxus világában

Egészen sajátos módon gondolkodik Tokajról. Számára nem annyira a furmint mint fajtanév a fontos, inkább a márkanévre helyezi a hangsúlyt. A fő kérdés, hogy jut el a tokaji aszú a világ ezer legjobb éttermébe.Bacsó Andrással, az Oremus pincészet borász-igazgatójával beszélgettünk.

A Michelin-titkok konyhái

A konyha titokzatos egy hely. Aki gyerekként elvarázsolva nézi benne anyját, annak felnőttként is megbabonázó az étterem nyüzsgő pályáira bekukkantani. Azonban az igazi misztikum a Michelin-csillagos vendéglátóhelyek világa – hamarosan a Mesék a konyhából című film segítségével oda is beleshetünk, ahová földi halandó talán soha nem juthat be.

Görög vagy görög

Különös. Amit a törököknek köszönhetünk, úgy is nevezzük: törökbors, törökméz, törökbúza. Akkor miért görög a dinnye? Hiszen a szmirnai és drinápolyi dinnyemagvakat is oszmán kertészektől kaptuk. A magyar főurak, főként Erdélyben, annyira bolondultak a mazsolaszőlő ízű tökért, hogy – miként Oláh Miklós érsek írja a XVI. század derekán – még a szántóföldeket is dinnyével vetették be. A ritka dinnyemagot (muskotály, cserhajú, turkesztán) szinte aranyáron mérték. Nádasdy Tamás felesége nem arra volt büszke, hogy Magyarország nádorispánnéja, hanem arra, hogy I. Ferdinánd udvarába ő küldi legkorábban (már júniusban) az érett dinnyét.

Ecetben az igazság

Az ecet kétféle módon készülhet, ipari előállítással és biológiai úton, az alapvető különbség az alapanyagban, valamint az előállítás módjában áll. Ecettel ízesíthetünk leveseket, főételeket, izgalmasabbá teszi a köreteket, desszerteket, pikánssá varázsolja a különböző mártásokat, krémeket és töltelékeket. Elég csak pár csepp ízben és aromában harmonizáló ecet, hogy megbolondítsuk a hagyományos fogásokat.

Élvezetes ősz Alsó-Ausztriában

Különleges élmények, gyönyörű helyszíneken - Alsó-Ausztria idén is számtalan programmal köszönti az egyre inkább közelgő ötödik évszakot, a borőszt. A pincesorokon hagyományos és modern borászatok várják a látogatókat, a hegycsúcsok és az őszi napfényben úszó szőlősorok a Duna mentén varázslatos kilátást nyújtanak, a határtalan kerékpárutakon, mint például egy egykori vasútvonal nyomvonalán, pedig felejthetetlen túrákat lehet tenni. A Duna ártere és az alpesi hegyvidék között elterülő régió mindenképp megér egy hosszabb vagy rövidebb látogatást – a borősz pedig kihagyhatatlan!

Villányban lelt otthonra a német borász

Csak egy háromnapos kirándulást terveztek, de egy pécsdevecseri ház és egy villányi pince tulajdonosaiként távoztak. Megküzdöttek a magyar bürokrácia útvesztőjével, elsajátították a nyelvet és megtanultak magyar fejjel gondolkozni.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Pécs a tönk szélén – hogyan „csúszott be” a város Nyíregyháza alá?

Két évvel azután, hogy a kormány átvállalta az egykori kulturális főváros intézményeinek működtetését, Pécs ismét csődveszélybe került. Tízezrével veszíti el lakóit, gazdasága pedig gyengébb, mint Nyíregyházáé, mégis az ország egyik legerősebb városaként költekezik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.