Természettudomány

/ 2017.11.30., csütörtök 14:31 /

Az elmúlt években a természettudomány képzési terület népszerűsége az első helyes jelentkezők száma alapján nem volt kiemelkedően magas. Az összes képzési szintet nézve a jelentkezők három százaléka, több mint háromezer fő, az alap- és osztatlan mesterképzésekre jelentkezők két és fél százaléka, közel kétezer fő választja elsőnek az ide tartozó hét alapképzés valamelyikét. A felvett hallgatók között a képzési terület részesedése valamivel magasabb, három és fél százalék körüli.

2017-ben természettudományi alapképzést 12 intézményben vagy karon hirdettek meg. Idén ősszel a nappali munkarendre felvett hallgatók valamivel több mint fele a három fővárosi egyetem valamelyikén kezdhette meg tanulmányait.

A legnépszerűbb alapszakos képzések között minden munkarendet és finanszírozási formát vizsgálva évek óta nem találunk természettudományi szakot, de az állami ösztöndíjjal támogatott nappali munkarendű képzések felvettjei között idén a biológia alapszakos hallgatók képezik a kilencedik legnépesebb csoportot. A képzési terület legnépszerűbb alapszakja is a biológia, mely a 2017-es év általános felvételi eljárásában nappali munkarendű képzésben közel 700 első helyes jelentkezőt vonzott, és körülbelül ugyanennyi felvett kezdhette meg tanulmányait. A képzési terület második legnépszerűbb szakja a földrajz alapszak, amelyen több mint kétszáz első helyes jelentkező és nappali munkarendre felvett hallgató volt idén. A sorban harmadik a matematika alapképzés volt, melyet hasonló számban választottak a jelentkezők nappali munkarendben első helyen, és körülbelül ugyanannyian jutottak be erre a képzésre.

A természettudomány képzési terület az alapképzéseit tekintve jellemzően nappali munkarenden meghirdetett és oktatott terület. E tekintetben az egyes szakok között sem látunk jelentős különbségeket: a levelező munkarendű hallgatók aránya a földrajz alapképzés esetében a legmagasabb, de itt is csupán 15 százalék körüli. A felvettek többségét az állami ösztöndíjas képzésekre jelentkezők adják a képzési területen, arányuk minden szakon 90 százalék fölötti. Nagyobb különbségeket figyelhetünk meg a szakok között a felvettek nemi arányait illetően.

Míg a nők részaránya meghaladja a 60 százalékot a biológia és a környezettan alapszakra felvettek körében, arányuk csak 40 százalék körüli a földrajz, a földtudomány, a matematika és a kémia szakos felvettek között, a fizika alapszakos felvetteknek pedig már a háromnegyede férfi.

A rangsorelemzés alapján elmondható, hogy a képzési terület szakjain általában magas az első helyes jelentkezők bejutási aránya, ugyanakkor a nagy presztízsű egyetemeken komoly verseny van a bekerülésért, amit a magas, 400 pont feletti pontátlagok is jeleznek.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

termeszettudomany_01.jpg
termeszettudomany_02.jpg
termeszettudomany_03.jpg
termeszettudomany_04.jpg

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.