heti-valasz.hu/felsooktatasi_rangsor/almat-a-kortevel-32546

http://heti-valasz.hu/felsooktatasi_rangsor/almat-a-kortevel-32546

Természettudomány

/ 2017.11.30., csütörtök 14:31 /

Az elmúlt években a természettudomány képzési terület népszerűsége az első helyes jelentkezők száma alapján nem volt kiemelkedően magas. Az összes képzési szintet nézve a jelentkezők három százaléka, több mint háromezer fő, az alap- és osztatlan mesterképzésekre jelentkezők két és fél százaléka, közel kétezer fő választja elsőnek az ide tartozó hét alapképzés valamelyikét. A felvett hallgatók között a képzési terület részesedése valamivel magasabb, három és fél százalék körüli.

2017-ben természettudományi alapképzést 12 intézményben vagy karon hirdettek meg. Idén ősszel a nappali munkarendre felvett hallgatók valamivel több mint fele a három fővárosi egyetem valamelyikén kezdhette meg tanulmányait.

A legnépszerűbb alapszakos képzések között minden munkarendet és finanszírozási formát vizsgálva évek óta nem találunk természettudományi szakot, de az állami ösztöndíjjal támogatott nappali munkarendű képzések felvettjei között idén a biológia alapszakos hallgatók képezik a kilencedik legnépesebb csoportot. A képzési terület legnépszerűbb alapszakja is a biológia, mely a 2017-es év általános felvételi eljárásában nappali munkarendű képzésben közel 700 első helyes jelentkezőt vonzott, és körülbelül ugyanennyi felvett kezdhette meg tanulmányait. A képzési terület második legnépszerűbb szakja a földrajz alapszak, amelyen több mint kétszáz első helyes jelentkező és nappali munkarendre felvett hallgató volt idén. A sorban harmadik a matematika alapképzés volt, melyet hasonló számban választottak a jelentkezők nappali munkarendben első helyen, és körülbelül ugyanannyian jutottak be erre a képzésre.

A természettudomány képzési terület az alapképzéseit tekintve jellemzően nappali munkarenden meghirdetett és oktatott terület. E tekintetben az egyes szakok között sem látunk jelentős különbségeket: a levelező munkarendű hallgatók aránya a földrajz alapképzés esetében a legmagasabb, de itt is csupán 15 százalék körüli. A felvettek többségét az állami ösztöndíjas képzésekre jelentkezők adják a képzési területen, arányuk minden szakon 90 százalék fölötti. Nagyobb különbségeket figyelhetünk meg a szakok között a felvettek nemi arányait illetően.

Míg a nők részaránya meghaladja a 60 százalékot a biológia és a környezettan alapszakra felvettek körében, arányuk csak 40 százalék körüli a földrajz, a földtudomány, a matematika és a kémia szakos felvettek között, a fizika alapszakos felvetteknek pedig már a háromnegyede férfi.

A rangsorelemzés alapján elmondható, hogy a képzési terület szakjain általában magas az első helyes jelentkezők bejutási aránya, ugyanakkor a nagy presztízsű egyetemeken komoly verseny van a bekerülésért, amit a magas, 400 pont feletti pontátlagok is jeleznek.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

termeszettudomany_01.jpg
termeszettudomany_02.jpg
termeszettudomany_03.jpg
termeszettudomany_04.jpg

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.