Sporttudomány

/ 2017.11.30., csütörtök 14:23 /

A sporttudomány képzési terület szakjaira idén valamennyi képzési szinten több mint háromezer, nappali munkarenden is több mint 1500 első helyes jelentkező volt.

Bár a jelentkezők létszáma alapján az egyik legkisebb létszámú területről beszélhetünk, a felvettek száma az alapképzéseket tekintve közel négy, az összes képzési szintet nézve közel hét százalékkal nőtt tavaly óta. Alapképzésre több mint 1400 hallgatót vettek fel a képző intézmények, ez a felvettek két és fél százaléka. 2017-ben tíz egyetemi kar és intézmény kínált sporttudományi képzéseket, ezek közül kettő – ahová a legtöbb első helyes jelentkező és a legtöbb felvett hallgató is érkezett – fővárosi, ugyanakkor a felvettek közel háromnegyede valamelyik vidéki intézményben tanulhat tovább.

A képzési területen 2018-ban két alapszak várja a jelentkezőket: a sport- és rekreációszervezés alapképzésen belül két szakirány, a sportszervezés, valamint a rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakirány választható. A testnevelő-edző szakot pedig a 2017-es általános eljárástól új néven, edző alapképzésként hirdették meg. A 2017. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban volt utoljára hirdethető a humánkineziológia, valamint önálló szakként a rekreációszervezés és egészségfejlesztés, illetve a sportszervező alapképzési szak. Az első helyes jelentkezések szempontjából a legnépszerűbb képzés idén a sport- és rekreációszervezés alapszak sportszervező szakiránya volt, nappali munkarendre több mint 650 első helyes jelentkezéssel, de az alapszak rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakiránya is több mint 600 jelentkező számára bizonyult a legvonzóbb lehetőségnek. A nappali munkarendű edző alapképzést közel 300 fő jelölte meg első helyen. A felvettek munkarend szempontjából szakonként sajátos eltérést mutatnak. Míg a sport- és rekreációszervezés alapszak hallgatóinak háromnegyede – mindkét szakirányt figyelembe véve – nappali munkarenden tanulhat, az idén felvett edző alapszakos hallgatók kétharmada levelező munkarendű képzésre iratkozhat be. Az új hallgatók több mint kilenctizede állami ösztöndíjas képzésre nyert felvételt. Többségük férfi, ami különösen az edző alapképzés esetében jellemző, itt a nők csupán a felvettek harmadát adják.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

sporttudomany_01.jpg
sporttudomany_02.jpg
sporttudomany_03.jpg
sporttudomany_04.jpg

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.