Pedagógusképzés

/ 2017.11.30., csütörtök 14:22 /

A pedagógusképzés az első helyes jelentkezések szempontjából a második, a felvettek létszámát tekintve a harmadik legnagyobb képzési terület. A 2017-es általános felvételi eljárásban az első helyes jelentkezések több mint 14 százaléka a képzési terület valamelyik alap- vagy osztatlan szakjára irányult, és a nappali munkarendű alap- és osztatlan mesterképzésre felvettek létszáma tavalyhoz képest több mint hat százalékkal nőtt.

A pedagóguspályát választók 2018-ban csecsemő- és kisgyermeknevelő, tanító, óvodapedagógus, gyógypedagógus és konduktor alapképzésre, valamint osztatlan tanári szakra jelentkezhetnek. A kínálat bőségét mutatja, hogy 2017 tavaszán a jelentkezők a képzési terület szakjaira 55 intézmény, kar meghirdetései közül választhattak. Pedagógusképzés az ország minden régiójában elérhető, a meghirdető intézmények között számos egyházi fenntartású egyetemet, főiskolát is találunk. A nappali munkarendű alap- és osztatlan mesterszakos jelentkezői ranglistában az elmúlt években szinte mindig előkelő helyen szerepeltek az óvodapedagógus, a tanító, illetve a gyógypedagógia alapszakok. Nappali munkarendű képzésre óvodapedagógusnak másfél ezernél, tanítónak ezernél többen jelentkeztek első helyen, a gyógypedagógiára jelentkezők száma is megközelítette a 800-at. A felvettek száma közel 800 az óvodapedagógus, közel 700 a tanító és több mint 500 a gyógypedagógia alapszak esetében. Ám a területen a legnagyobb első helyes jelentkezői létszámú szak a 2013-ban bevezetett osztatlan tanári képzés, amelyen belül számos osztatlan tanári szakra, szakpárra lehet jelentkezni. (Az osztatlan tanárképzési szakokat kínáló felsőoktatási intézmények rangsorában ezért nem tüntettünk fel ponthatárokat.)

Az osztatlan tanárképzésnek a képzés kimenete és szerkezete szempontjából három típusa van. A közismereti tanárképzésben mesterfokozat és tanári szakképzettség osztatlan, kétszakos képzésben szerezhető, amely meghatározott szakpárokban folyik. A tanárszakok egy részének négy formája jött létre: az általános iskolai, a középiskolai, a 4+1 féléves és az 5+1 féléves tanárképzés (a plusz egy év az összefüggő iskolai szakmai gyakorlat). A zeneművészeti tanárszakoknak két csoportja van: a zenetanárszakok az alapfokú művészetoktatásra, a zeneművésztanár szakok a középfokú művészetoktatásra készítenek fel. Végül a szakmai tanárképzés a műszaki, az agrár és a közgazdasági szakképzés számára képez elméleti tárgyakat oktató tanárokat. A szakmai tanárképzéshez tartozik még az egészségügyi tanár és a pedagógiatanár képzés is. Ezekben a képzésekben is közös, hogy mindegyik szakmai gyakorlattal végződik. Már megszerzett alapfokozat és szakképzettség birtokában is lehet osztatlan tanárképzésre jelentkezni.

A képzési terület jellemzője, hogy az alap- és osztatlan mesterképzési szakokon csak csekély, 1-3 százalékos arányban találunk önköltséges formában felvett jelentkezőket. Szintén jellemző, hogy az alapszakokon – a tanító szak kivételével – a nők aránya meghaladja a felvettek 90 százalékát. Ugyanakkor az osztatlan tanárképzésre felvettek között a nemi arány kiegyenlítettebb, a férfiak részaránya itt több mint 40 százalék.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

pedagoguskepzes_01.jpg
pedagoguskepzes_02.jpg
pedagoguskepzes_03.jpg
pedagoguskepzes_04.jpg
pedagoguskepzes_05.jpg
pedagoguskepzes_06.jpg
pedagoguskepzes_07.jpg

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.