Műszaki képzés

/ 2017.11.30., csütörtök 14:16 /

A műszaki képzési terület 2017-ben mind az összes képzési szintet, mind az alap- és osztatlan szakokat tekintve a harmadik legtöbb első helyes jelentkezőt vonzotta, és a felvettek létszáma szerint a második legnépesebb képzési terület. Az első helyen műszaki képzést választók száma meghaladta a 13 ezret, műszaki alap- és osztatlan mesterképzésre több mint 11 ezren jelentkeztek. Tízezernél több jelentkezőt vettek fel a képzési terület szakjaira, közülük közel 8500-at alapképzésre.

Nappali munkarendű műszaki képzésre a 2017-es általános eljárásban 42 egyetemi vagy főiskolai karon, főiskolán lehetett jelentkezni. Bár a terület hallgatóinak nagy részét két nagy budapesti egyetem (BME és OE) tudhatja magáénak, és a fővárosi intézmények a nappali munkarendű képzésre felvetteknek összesen több mint felét vehették fel, nagy hallgatói létszámú képzési központok működnek többek között Győrben, Debrecenben, Miskolcon és Kecskeméten is.

A műszaki képzés iránt érdeklődők az építészmérnök osztatlan mesterképzés mellett 23 alapszak közül választhatnak a 2018-as általános felvételi eljárásban. A terület legnépszerűbb alapszakja a gépészmérnöki, mely évek óta az első helyes jelentkezési toplisták élmezőnyében található, idén minden munkarendet és finanszírozási formát figyelembe véve a negyedik legnépszerűbb szak volt. 2600-nál több első helyes jelentkezője és közel kétezer felvettje volt; nappali munkarendű képzésre első helyen közel 1900-an jelentkeztek, közülük több mint másfél ezer hallgatót vettek fel.

A villamosmérnöki és a műszaki menedzser alapképzéseknek is állandó helye van az alap- és osztatlan szakok első húsz helyezettje között. Nappali munkarendű villamosmérnöki alapszakra például közel 1200-an jelentkeztek, és közülük ezernél több hallgató került be. A műszaki képzési terület alap- és osztatlan mesterképzéseire felvettek döntő többsége nappali munkarenden, állami ösztöndíjas formában kezdhette meg idén a tanulmányait.

A felvettek döntő többsége a szakok jelentős része esetében férfi, sőt arányuk a 90 százalékot is meghaladja a faipari mérnöki, a járműmérnöki, a gépészmérnöki, a hivatásos repülőgép-vezetői, a villamosmérnöki vagy a mechatronikai mérnöki alapszakok esetében. A nők aránya valamivel magasabb a molekuláris bionika mérnöki, a környezetmérnöki, a könnyűipari mérnöki és az építészmérnöki szakokon, de csak a biomérnöki és az ipari termék- és formatervező mérnöki alapképzéseken haladja meg a 60 százalékot.

Bár a képzési terület szerteágazó, alapja a magas szintű matematikai képzés, ezért a meghirdetett szakok mindegyikén kötelező a matematikaérettségi.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

muszaki_kepzes_01.jpg
muszaki_kepzes_02.jpg
muszaki_kepzes_03.jpg
muszaki_kepzes_04.jpg
muszaki_kepzes_05.jpg

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.