heti-valasz.hu/felsooktatasi_rangsor/almat-a-kortevel-32546

http://heti-valasz.hu/felsooktatasi_rangsor/almat-a-kortevel-32546

Műszaki képzés

/ 2017.11.30., csütörtök 14:16 /

A műszaki képzési terület 2017-ben mind az összes képzési szintet, mind az alap- és osztatlan szakokat tekintve a harmadik legtöbb első helyes jelentkezőt vonzotta, és a felvettek létszáma szerint a második legnépesebb képzési terület. Az első helyen műszaki képzést választók száma meghaladta a 13 ezret, műszaki alap- és osztatlan mesterképzésre több mint 11 ezren jelentkeztek. Tízezernél több jelentkezőt vettek fel a képzési terület szakjaira, közülük közel 8500-at alapképzésre.

Nappali munkarendű műszaki képzésre a 2017-es általános eljárásban 42 egyetemi vagy főiskolai karon, főiskolán lehetett jelentkezni. Bár a terület hallgatóinak nagy részét két nagy budapesti egyetem (BME és OE) tudhatja magáénak, és a fővárosi intézmények a nappali munkarendű képzésre felvetteknek összesen több mint felét vehették fel, nagy hallgatói létszámú képzési központok működnek többek között Győrben, Debrecenben, Miskolcon és Kecskeméten is.

A műszaki képzés iránt érdeklődők az építészmérnök osztatlan mesterképzés mellett 23 alapszak közül választhatnak a 2018-as általános felvételi eljárásban. A terület legnépszerűbb alapszakja a gépészmérnöki, mely évek óta az első helyes jelentkezési toplisták élmezőnyében található, idén minden munkarendet és finanszírozási formát figyelembe véve a negyedik legnépszerűbb szak volt. 2600-nál több első helyes jelentkezője és közel kétezer felvettje volt; nappali munkarendű képzésre első helyen közel 1900-an jelentkeztek, közülük több mint másfél ezer hallgatót vettek fel.

A villamosmérnöki és a műszaki menedzser alapképzéseknek is állandó helye van az alap- és osztatlan szakok első húsz helyezettje között. Nappali munkarendű villamosmérnöki alapszakra például közel 1200-an jelentkeztek, és közülük ezernél több hallgató került be. A műszaki képzési terület alap- és osztatlan mesterképzéseire felvettek döntő többsége nappali munkarenden, állami ösztöndíjas formában kezdhette meg idén a tanulmányait.

A felvettek döntő többsége a szakok jelentős része esetében férfi, sőt arányuk a 90 százalékot is meghaladja a faipari mérnöki, a járműmérnöki, a gépészmérnöki, a hivatásos repülőgép-vezetői, a villamosmérnöki vagy a mechatronikai mérnöki alapszakok esetében. A nők aránya valamivel magasabb a molekuláris bionika mérnöki, a környezetmérnöki, a könnyűipari mérnöki és az építészmérnöki szakokon, de csak a biomérnöki és az ipari termék- és formatervező mérnöki alapképzéseken haladja meg a 60 százalékot.

Bár a képzési terület szerteágazó, alapja a magas szintű matematikai képzés, ezért a meghirdetett szakok mindegyikén kötelező a matematikaérettségi.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

muszaki_kepzes_01.jpg
muszaki_kepzes_02.jpg
muszaki_kepzes_03.jpg
muszaki_kepzes_04.jpg
muszaki_kepzes_05.jpg

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.