Jogi képzés

/ 2017.11.30., csütörtök 14:13 /

Az első helyes jelentkezők és felvettek létszámát tekintve a jogi képzési terület a középmezőnyben található a többi képzési területhez viszonyítva, az alap- és osztatlan mesterképzésekre első helyen jelentkező több mint 4000 és a több mint 3000 felvett hallgató körülbelül öt százalékos részarányt jelent. A felvettek létszámában a tavalyihoz képest közel kétszázalékos növekedés volt.

2017-ben a képzési területhez tartozó három szak – az igazságügyi igazgatási, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszak, valamint a jogász osztatlan szak – közül az utóbbira került be a legtöbb, közel két és fél ezer hallgató, és itt volt a második legtöbb első helyes jelentkező: létszámuk meghaladta a háromezret. Nappali munkarendű képzésre 1700-nál többen jelentkeztek első helyen, és több mint 1300 jelentkező nyert felvételt.

A másik két alapszak lényegesen kevesebb jelentkezőt vonz. Nappali munkarendű képzésre az igazságügyi igazgatási alapszakra több mint 240-en, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszakra több mint 120-an jelentkeztek első helyen, az előbbire 165, az utóbbira 62 főt vettek fel. A jogi képzési terület sajátossága ugyanakkor a levelező munkarendű képzésben tanulók magas aránya.

E szakokat nyolc egyetemi kar képzési kínálatában találhatják meg a terület iránt érdeklődők, ezek közül a három fővárosi egyetem vette fel a sikeres jelentkezők közel 60 százalékát. A képzési területre felvettek körében a nemek közti arány a nappali munkarendű alap- és osztatlan mesterképzéseket tekintve a férfiak bő egyharmados részesedését mutatja, ám a szakok között jelentős eltérés figyelhető meg. Az osztatlan jogászképzésben nagyjából megegyezik az összes felsőoktatásba jelentkező megoszlásával, ami a nők 5-6 százalékos előnyét jelenti.

A jogász osztatlan mesterképzési szak igen nagy túljelentkezési arányú, különösen az állami ösztöndíjas képzések pontátlagai magasak. A nagyobb presztízsű fővárosi jogi karok önköltséges képzéseire sem könnyű bejutni, amit az ide felvettek 400 feletti átlagpontszáma is jól mutat.

Az idegennyelv-tudás a sikeres felvételihez szinte elengedhetetlen. Az alapképzési szakokon elsősorban az állami ösztöndíjas képzésekre való bejutásért folyik nagy verseny; míg a nappali munkarendű képzésre felvetteknek a jogász osztatlan mesterképzésben csupán 16 százaléka, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszakosoknak is csak harmada iratkozhat be állami ösztöndíjas képzésre.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

jogi_kepzes_01.jpg
jogi_kepzes_02.jpg
jogi_kepzes_03.jpg
jogi_kepzes_04.jpg

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.