Informatika

/ 2017.11.30., csütörtök 14:11 /

Az informatika képzési területen meghirdetett három alapszakra – gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus, programtervező informatikus – érkezett idén az ötödik legtöbb első helyes jelentkező és a negyedik legtöbb felvett (a jelentkezők és felvettek több mint nyolc százaléka).

Nappali munkarendű képzésre több mint hatezer első helyes jelentkezést adtak be, a felvettek száma pedig megközelítette a négy és fél ezret. 2016-hoz képest 13 százalékos emelkedés mutatkozott a felvettek létszámában, ami a képzési terület szakjai iránti növekvő érdeklődésről tanúskodik.

Mindhárom informatikai alapszak viszonylag sok első helyes jelentkezőt tudhatott magáénak. Legnépszerűbb a mérnökinformatikus képzés, amely az alap- és osztatlan mesterképzési szakok összesített rangsorában a második legtöbb első helyes jelentkezőt vonzotta a 2017-es általános felvételi eljárás során: nappali munkarendre több mint 2700 főt, a többi munkarendet is figyelembe véve közel 3400 főt. A másik két szak is minden évben ott van a toplista első 15 helyezettje között: programtervező informatikusnak több mint kétezren jelentkeztek első helyen, a nappali munkarendre jelentkezők száma is megközelítette az 1800-at. Több mint másfél ezer jelentkező első választása a gazdaságinformatikus alapképzés volt. A nappali munkarendre felvettek száma a mérnökinformatikus alapszak esetében meghaladta a kétezer, a másik két szak esetében az ezer főt.

2017-ben az általános felvételi eljárásban az informatika képzési területhez tartozó alapszakos képzést 10 fővárosi és 13 vidéki kar vagy intézmény hirdetett. A jelentkezők több mint felét az előbbiek valamelyikébe vették fel, Budapest viszonylagos dominanciája tehát ezen a képzési területen is érezhető. Az informatika a legférfiasabb képzési terület: a felvettek öthatoda (84 százalék) férfi, de a mérnökinformatikus alapszakon arányuk megközelíti a 90 százalékot. Nőket a legnagyobb, közel 30 százalékos arányban a gazdaságinformatikus szakra felvettek között találunk.

Az informatikusok évek óta a legjobban keresett diplomások, szaktudásukat általában kiemelkedően magas fizetésekkel honorálja a munkaerőpiac. A felsőoktatás és a munkaerőpiac közötti átlépésük sok esetben nem lineáris, a tanulmányok és a munkavégzés nem egymást követő életszakaszhoz kötődnek, mivel sokan már felsőfokú tanulmányaik alatt szakterületükhöz kapcsolódó, jó munkafeltételeket kínáló munkakörben tudnak elhelyezkedni.

A rangsoreredmények tanúsága szerint az informatikai képzésekre a legtöbb intézményben nem nehéz bekerülni, ám a legrangosabb egyetemeken különösen az állami ösztöndíjjal támogatott helyekért erős a verseny, ami a viszonylag magas átlagpontszámokban és az alacsonyabb első helyes bejutási arányokban egyaránt megmutatkozik. Az önköltséges hallgatók aránya sem magas, a nappali munkarendű képzésre felvetteknek mindössze 2-4 százaléka.

A táblázatok megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

informatika_01.jpg
informatika_02.jpg
informatika_03.jpg
informatika_04.jpg

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.