Európai mérce

Önkéntes mentők

/ 2010.07.22., csütörtök 12:36 /

Magukat mentenék a bankok az egyik legnagyobb európai pénzintézet, az UniCredit vezérigazgatója ötlete nyomán. Az európai bankadót is esetleg okafogyottá tévő javaslathoz egyelőre szövetségeseket keres a bankvezér.

Jobb, ha magunk vesszük kézbe a dolgok irányítását, mielőtt még a fejünk felett döntenek - valószínűleg ez a gondolat vezérelte Alessandro Profumót, az UniCredit vezérigazgatóját, amikor a múlt héten előállt a bankok által összedobott bankmentő csomag ötletével. A Financial Times úgy tudja, hogy az ötletgazda nem sokáig ült tétlenül, hanem máris nekilátott tárgyalni a nagy európai bankházak vezetőivel.

Valamilyen lépésre mindenképpen szükség volt, hiszen az európai bankok felett is jó ideje lebegett már Damoklész kardjaként egy összeurópai bankadó esetleges bevezetése, amelyből egy bankmentő alapot finanszíroztak volna.

Az Európai Bizottság még májusban ugyanis egy olyan állásfoglalást tett közzé, amelyben teljes vállszélességgel kiállt egy olyan válságkezelő alap létrehozása mellett, amelyet a bankokra és a befektető cégekre előzetesen kivetendő különadóból finanszíroznának. Az új eszköz a Bizottság szerint lehetővé tenné a csődbe jutott bankok rendezett felszámolását, amivel nemcsak rendszerszintű válságok kialakulásának lehetne elejét venni, de időt hagyna a pénzintézetek eszközeinek átgondolt értékesítésére is. Az alap felállításával a Bizottság azt szeretné elérni, soha többet ne forduljon elő, hogy a saját hibájukból tönkrement bankokat az adófizetők pénzéből kelljen talpra állítani.

E tervekhez képest azonban merőben új javaslatot jelent Profumo ötlete, amely egy, a bankok által összeadott húszmilliárd eurós európai mentőalapról szól. Szerinte egy önkéntes befizetésű alap középtávon kormányzati beavatkozás nélkül is garanciát nyújthatna az esetlegesen bajba kerülő bankok piaci finanszírozásának megkönnyítésére. Az alap lehetővé tenné, hogy a bajba került bankok képesek legyenek garanciával fedezett értékpapírok kibocsátására - írta a Financial Timesban Profumo. Az UniCredit vezére az önkéntes alapot igazságosabbnak is tartja a bankadónál. Utóbbi ugyanis hátrányosan érintené azokat a pénzintézeteket is, amelyek nem szorultak állami segítségre.

Profumo szerint az önkéntesen feltöltendő húszmilliárd eurós alap így a legjobb megoldásnak tekinthető. Egyrészt nem igényelné az adófizetői pénzek felhasználását, másrészt ötmilliárd eurós garanciával ötvenmilliárd eurós piaci forráshoz jutna egy finanszírozási nehézséggel küzdő bank. Ez az alap megakadályozná azt is, hogy a rendszer szempontjából veszélyes események következzenek be a pénzügyi szektorban. Hogy ki kap garanciát az alapból, azt az európai bankfelügyeleti hatóságok dönthetnék el.

Profumo állítólag már keresi ötletéhez a szövetségeseket, s Spanyolország és Németország legnagyobb bankjával is egyeztetett elképzeléseiről, de csak az előbbi nyitott egy hasonló megoldásra.

A bankmentő csomag kérdése azért is válhatott aktuálissá, mivel július 23-án teszik közzé a 91 európai hitelintézet stressztesztjét, azaz a tőkefedezettségét mérő vizsgálat eredményét. Ezzel kapcsolatban Ollie Rehn, az EU gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa azt hangsúlyozta, hogy azoknál a bankoknál, amelyeknél a teszt nem mutat majd elégséges tőkeellátottságot egy vészforgatókönyv esetére, tőkeemelésre lesz szükség. Erre pedig első körben csak a piaci források állnak rendelkezésre.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.