Európai mérce

Boc rossz csomagja

/ 2010.07.08., csütörtök 17:46 /
Boc rossz csomagja

Romániában júliustól olyan megszorítások léptek életbe, amihez hasonlóra a Ceauşescu-rendszer bukása óta nem volt példa. Negyedével csökkentették a béreket, s megszűnt számos kedvezmény is.

A megszorító csomag első tervezete szerint 15 százalékot elvettek volna a nyugdíjakból is, ezt azonban az alkotmánybíróság jogsértőnek ítélte. Mi után a "szegénység törvényeiből" csak egy maradt, a kormány ellenlépésként 19 százalékról 24 százalékra emelte az áfát. A minisztériumok, költségvetési intézmények személyzetére és gondnokságára hallatlan takarékossági intézkedéseket vezettek be, zajlanak az átszervezések, idén 50-55 ezer közalkalmazott elbocsátása várható, de számuk egy év alatt meghaladhatja a százezret. A döntéshozók szerint a megszorító csomag nélkül fél év alatt Románia is a görögországihoz hasonló helyzetbe jutna, az államháztartás vészes deficitje miatt csőd fenyegeti az országot.

A kormánykoalíció tagjaként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség módosító javaslatokkal próbálta védeni a kisjövedelműeket, de végül megszavazta a csomagot azzal a feltétellel, hogy az előírások csak hat hónapig érvényesek. Az alkotmánybíróság magyar tagjának, Puskás Bálintnak is köszönhető, hogy a nyugdíjcsökkentések tervét 5-4 szavazatarányban végül elutasította a testület.

A megszorító csomagot sok szakértő helyteleníti, szerintük inkább gazdaságfejlesztő megoldásokra lenne most szükség. Az áfaemelés következményeként becslések szerint 4-5 százalékról 10-12-re nőhet az infláció, a 8-8,5 százalékról tovább emelkedhet a munkanélküliség, az 5-15 százalékos drágulások miatt tovább csökken a vásárlóerő. Sok kisvállalkozás megszűnhet vagy eladósodhat, a fiatal szakemberek kivándorlására lehet számítani. Az áfaemelés kedvez az üzéreknek, a zugpiacnak és a feketemunkának. Az áfaemelés előtti napokban felvásárlóláz volt az üzletekben, az emberek értelmetlenül is felhalmoztak. A román állam áfabevételei 2009-ben 14,2 százalékkal csökkentek 2008-hoz viszonyítva, idén az első négy hónapban is 9,2 százalékos volt a csökkenés. Paradox módon az áfaemelés sem eredményezhet jelentős többletbevételt. A kormánykoalíción belül sincs egyetértés az áfaemelésről, többen is elismerik: ha a megszorító csomag nem hozza a várt eredményt, s ha az adókulcsot is módosítani kell, az akár Emil Boc kormányának bukásához vezethet.

Romániában a minimálbér alig éri el a 145-150 eurót, az állami átlagnyugdíj valamivel több, a nettó átlagbér 350 euró. Életminőség szempontjából Románia sereghajtó az unióban. A megszorítások mögött némi derűlátásra ad okot, hogy július 2-án a Nemzetközi Valutaalap jóváhagyta a Romániának szánt hitel ötödik részletét, több mint 900 millió eurót, amelyet főként a kereskedelmi mérleg kiegyensúlyozására fordítanak. A valutaalap 13,6 milliárd euróval támogatja Romániát, ebből már 2,2 milliárdot az államháztartási hiány kiigazítására használtak fel. A bukaresti kormány eltökélt szándéka visszaállítani a büdzséhiányt legalább a GDP 6,8 százalékára. Tavaly 7,4 százalék volt a deficit a pénzügyi tárca adatai, és 8,3 százalék független szakértők szerint. Romániában abban bíznak, hogy a helyzet stabilizálódik, s a politikusok váltig állítják: bércsökkentés és áfaemelés nélkül, másfajta megoldásokkal még nagyobb teher nehezedett volna a lakosságra.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.