Színtár

A karácsonyfán és a díszeken túl

/ 2017.12.19., kedd 15:51 /

Bár a karácsony színvilágának divatja is évről évre változik, a fenyőfa zöldje és a szeretet pirosa örök érvényű. Az ünnepi hangulaton túl rengeteg érdekesség kötődik ehhez a két színhez.

A piros és a zöld komplementerei egymásnak, vagyis ha a két festékszínt összekeverjük, semleges barnásszürke jön létre. Egymás ellentételei, ugyanakkor a kellemes esztétikai hatáshoz nélkülözhetetlen mindkettő jelenléte. De most nézzük egyenként őket.

Piros

A 2004-es athéni olimpia után két angol kutató, Russell Hill és Robert Barton megvizsgálta, hogy hatással van-e a felszerelésük színe a közel azonos képességű sportolók teljesítményére. Négy sportágra – boksz, tékvandó, kötött- és szabadfogású birkózás – fókuszáltak, ahol vagy piros, vagy kék mezt kapnak a versenyzők. Kiderült, hogy a pirosban indulók feltűnően többször nyertek. A megfigyeléseik alapján ez megnyilvánul az összes többi sportág eredményeiben, sőt még az online játékok világában is. Ezt azzal magyarázták, hogy a piros a fokozott tesztoszteron, a harciasság, a dominancia és az erő színe, ami agyonnyomja a kék nyugalmát, ezért is volt a hadseregek kedvelt egyenruhaszíne.

A piros ruhát viselő nőre is felkapjuk a fejünket. Magabiztosságot, nőiességet, szenvedélyt és csáberőt sugall. Egy 2012-es amerikai és francia kutatás megállapította, hogy a piros ruhában lévő vagy piros rúzst viselő pincérnők 26 százalékkal több borravalót kaptak a férfiaktól. Tudatos választás az is, hogy több gyorsétteremlánc arculatának meghatározó színe a piros (gyakran a citromsárgával együtt), mert fokozza az éhséget, túlvásárlásra, sebes fogyasztásra és mihamarabbi távozásra sarkall. Közúti közlekedés sincs piros szín nélkül: a figyelmeztető lámpák, táblák, tiltások szembetűnően mutatják, hogy mit nem szabad. És mivel optikailag csalóka szín, meglátva a valóságnál közelebb érezzük, ami sok esetben életmentő.

A reformáció idején erkölcstelen, bűnös színnek tartották, a feltűnés, a felsőbbrendűség és a katolikus egyház túlköltekezésének jelképe volt, így a többi színnel együtt hiányzott a protestáns, monokróm – fehér, szürke, barna, fekete – ruhatárból. A piros/vörös színnek politikai felhangja is van, hiszen világszerte választották jelképül az elnyomottak, a forradalmárok és a munkások, vált ideológiák, országok szimbólumává.

Zöld

A Pantone minden év decemberében közzéteszi a következő év színét, amely leképezi a világban zajló történéseket és közhangulatot, előrevetíti a trendeket, s a választásukat egy frappáns sajtóközleményben meg is magyarázzák. Az utóbbi öt évben szokatlan módon kétszer is zöld árnyalatot választottak: 2013-ban a smaragdzöldet, 2017-ben pedig a lombzöldet. Amíg a smaragd a szépséget, a harmóniát és a jóllétet szimbolizálta, addig a sárgás lombzöld idén a rügyező tavaszban rejlő új kezdetet, a vitalitást és a kreatív energiát jelentette. (2018 színe a provokatív, kérdéseket felvető, eredetiségre sarkalló lila lesz.)

Megosztó szín, hiszen egyszerre a fiatalság, a megújulás, a szerencse, a remény és a bőség szimbóluma, de a gonoszé, a méregé és a kapzsiságé is. Oziriszt, a termékenység egyiptomi istenét zöld bőrrel ábrázolják, a katolikus liturgiában a növekedés, a hétköznapok és az évköz színe. Az iszlám vallásban paradicsomi szín. Mohamed próféta kedvence, gyakran ábrázolják zöld turbánnal és köpennyel, a Korán legtöbbször zöld kötésű, és markánsan megjelenik számos iszlám ország zászlajában is. A puritán protestánsok a zöldet (is) megvetették, a pojácák és kétszínű emberek színének tartották. Kálvin János idején javult a megítélése, ő szerette az ég és a víz kékjét, valamint a természet zöldjét, hiszen a teremtés színei.

A természet érintetlensége a robbanásszerű ipari fejlődéssel, városiasodással és az erőforrások kizsákmányolásával megszűnt, idővel azonban sokan ráébredtek védelmezésének fontosságára, kezdtek el gondolkozni a Föld sorsáról, írtak róla és lobbiztak érte. A zöld szín ekkor vált a környezettudatos gondolkodás szimbólumává.

Az Egyesült Államok dollárja ikonikus, több beceneve is van, például a „greenback”, ami nálunk egy apró anatómiai csavarral zöldhasúként vált ismertté. A kialakulása 1861-re vezethető vissza, amikor a hamísítások elkerülése érdekében – hiszen akkor fényképezni csak fekete-fehérben lehetett – a papírpénzek hátulját zöld festékkel nyomták meg. Csak 1929-ben lett minden államban egységes a fizetőeszköz külleme és mérete, a zöld színen pedig nem változtattak. Igaz, ok sem volt rá. A festék bőséges mennyiségben rendelkezésre állt, jól bírta a használatot, ami a döntéshozók szerint még a stabilitást is szimbolizálta, márpedig ha pénzről van szó, ez sosem árt.

Az összes szín közül a zöldnek van a legtöbb árnyalata, a szemnek ezt a legpihentetőbb nézni. Zöld autószínt választunk a legritkábban, ahogy a zöld szemszín sem mindennapos, az emberek 2 százalékának ilyen. Apropó, szem. Shakespeare-nek köszönhetjük az ismert szókapcsolatot, A velencei kalmárban, majd az Othellóban írta, hogy a „zöld szemű szörny az, mely játékot űz / A vérrel, a mellyel táplálkozik”. Azóta a kóros féltékenységben szenvedőket Othello-szindrómával diagnosztizálják.

* * *

Milyen színben látjuk a világot?

A szem retinájában lévő csapok felelősek a három alapszín – kék, zöld, piros – és az árnyalatok felismeréséért. Ha nincsenek, kevés van belőlük vagy nem működnek megfelelően, színvakságról vagy színtévesztésről beszélünk. Öröklődő, bár betegségek is okozhatják, leginkább a férfiakat érinti, a piros és zöld színtévesztés a leggyakoribb.

* * *

Természetes festékek

A mai napig színeznek pirosra a festőbuzér gyökerével, amelynek annyira átható a színe, hogy állítólag az ezt fogyasztó állatok csontját és tejét is megfesti, brazíliai börzsönyfával, a fügekaktusz nedvét kiszívó bíbortetűvel vagy az európai tölgyeken élősködő karmazsintetűvel. Az utóbbi kettőt kárminsav néven vagy E120 számmal tüntetik fel az élelmiszerek címkéjén.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.