A jól működő családok titkai

Teremtsünk hagyományokat!

/ 2017.12.19., kedd 15:47 /

December végén sokat van együtt a család, több lehetőség kínálkozik beszélgetni, játszani, de az év végi hajrában gyakoribbak lehetnek a konfliktusok is. Pedig most lehetne időt teremteni arra, hogy végiggondoljuk, mitől is működik jól egy család.

Ahány család, annyi szokás. Van, ahol percre pontosan mindenkinek be van osztva az ideje és jól megtervezett rendszer szerint élnek, van, akiknél ez szabadabban megy, állandó a jövés-menés, és előfordul, hogy éjszakába nyúlik a nap. Nincs recept arra, melyik modellben boldogabbak a családtagok, de azért a jól működő családoknak vannak bizonyos alappillérei.

Ha adunk, kapunk is

A tudatosan működő családok számára az egyik leglényegesebb kérdés: hogyan lehet a szeretetteljes érzéseket szeretetteljes viselkedéssé alakítani? Az ugyanis, hogy szeretjük egymást, távolról sem jelenti, hogy jól ki is jövünk egymással. Ennek pedig a kölcsönös tisztelet és figyelem a kulcsa, ami nem az elvárásról, hanem sokkal inkább az adásról szól. Figyelni a másikra azt jelenti, hogy tiszteletben tartjuk minden családtag határait: nem kívánunk senkitől olyat, ami erőn felül meghaladja a képességeit, nem hozunk döntést úgy, hogy kihagyjuk belőle az érintettet, és igyekszünk olyan módon kifejezni a szeretetünket, ahogy a másik számára ez elfogadott. Ha nincs alá-fölé rendeltségi viszony a családban, a gyermekekben is nagy valószínűséggel önmagától kialakul a belső fegyelem, és nem lesz szükség külső fegyelmezésre. És ahol megvan ez a belső fegyelem, ott lehetnek a szülők engedékenyek, mert tudják, hogy a gyerekek nem fognak visszaélni vele.

Tradíciók és új szokások

A gyerekkorunkra visszagondolva hány karácsonyi ajándékot tudunk felidézni? Ugye, keveset? És hány olyan emléket, amelyik a családi karácsonyi hagyományokhoz köthető? Biztos, hogy sokkal többet, a gyertyagyújtástól az ünnepi menün át az ajándékbontási ceremóniáig. Ezek a családi tradíciók a mi láthatatlan örökségünk, amely sokszor generációkon is átível, és azért fontos, mert tükrözi a család érték- és normarendszerét, erősíti az összetartozását, identitását. Az örökölt és tudatosan ápolt szokásokat azonban felül is írhatjuk, és újakat teremthetünk gyermekeinkkel. Az új tradíciók nemcsak az ünnepnapok, évfordulók, nyaralások forgatókönyvét határozzák majd meg, hanem a mindennapi élet rituáléit is. Az étkezések vagy a gyerekek fürdetésének, lefektetésének rendje, a reggeli kávézás, a hétvégi programok, rokonlátogatások, vendégvárás szokásai mind ide tartoznak. Ezek a hagyományok érzelmi stabilitást adnak a család tagjainak, és erősítik az együvé tartozás érzését jóban-rosszban.

Jó csapat

Bármilyen jól működő, sikeres kis csoport közös jellemzője, hogy a tagjai tudnak csapatként működni. Ez ugyanígy van a családok esetében is. A jól működő családokban mindenki egyformán számít. A családot érintő valamennyi kérdésre (Hova menjünk nyaralni?, Mit ajándékozzunk a nagymama születésnapjára?, Melyik iskolát válasszuk?) közösen keresik a választ, és együtt döntenek. A fontos megbeszélések során meghallgatják és tiszteletben tartják egymás véleményét, és igyekeznek kompromisszumot találni a vitás esetekben. Fontos az együttműködés és az egymásra figyelés, ezáltal érzi magát minden családtag egyforma jogú csapattagnak.

Együtt is, külön is

A jó közösségi szellem mellett ugyanolyan súllyal bír az is, hogy a családtagoknak legyen lehetőségük a saját kedvteléseiknek élni és egyedül lenni is. Az egyéni célok megvalósítása éppolyan fontos, mint a családi összetartozás. Meg kell tanulni tiszteletben tartani egymás vágyait, és teret kell adni, hogy beteljesülhessenek. Nem egyszerű feladat, de némi odafigyeléssel kivitelezhető. Jó, ha a gyerek látja, hogy anyának fontos, hogy hetente háromszor elmehessen futni, apának pedig a heti egyszeri bütykölés a garázsban. Saját példánkkal megmutathatjuk a gyermekeinknek, hogyan kell ügyesen egyensúlyozni az egyéni érdekek és a családi szempontok között.

* * *

5 hasznos tanács


Mutassunk elismerést - Az igazi dicséretnek súlya és értéke van. Segít a gyermek önbecsülésének kialakulásában, és hosszú távon támaszt nyújt neki. Ne fukarkodjunk hát az elismeréssel, adjunk neki hangot minden adandó alkalommal.

Fejezzünk ki hálát - Hajlamosak vagyunk természetesnek venni bizonyos hétköznapi dolgokat, pedig szívmelengető egy gyermeknek, ha hallja, hogy örülünk a segítségének. Köszönöm, hogy levitted a szemetet! Hálás vagyok, amiért elmosogattál! Rövid mondatok, de kifejezik a hálánkat, és örömet is szerzünk velük.

Töltsünk minőségi időt a családdal - Egy vacsoraasztalnál zajló meghitt beszélgetés, egy közös séta, egy közös mozizás a gyerekekkel mind-mind olyan, amikor nem azon van a hangsúly, hogy mit csinálunk, hanem az együttléten. A közösen eltöltött idő azt fejezi ki, hogy törődünk egymással, érzelmileg fontosak vagyunk egymásnak.

Osszuk meg egymással a napi élményeinket - Amikor a gyerekek hazajönnek, ne csak mi kérdezzük meg tőlük, mi történt az iskolában, hanem mi is számoljunk be a napunkról. Ha egy apró történést, egy érdekes szösszenetet meg tudunk osztani velük, ők is szívesebben mesélnek majd.

Ne csak szülők, házastársak is legyünk - Talán az egyik legnehezebb feladat, hogy a hosszú, együtt töltött évek alatt ne váljunk pusztán szülőtársakká, hanem megmaradjanak a házastársi szerepeink is. Ne feledjük, hogy mi vagyunk a család motorja, és szükségünk van arra, hogy olykor kettesben legyünk. Így meg tudjuk őrizni a szerelem lángját, és mintát tudunk nyújtani a gyermekeinknek is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.