A jól működő családok titkai

Teremtsünk hagyományokat!

/ 2017.12.19., kedd 15:47 /

December végén sokat van együtt a család, több lehetőség kínálkozik beszélgetni, játszani, de az év végi hajrában gyakoribbak lehetnek a konfliktusok is. Pedig most lehetne időt teremteni arra, hogy végiggondoljuk, mitől is működik jól egy család.

Ahány család, annyi szokás. Van, ahol percre pontosan mindenkinek be van osztva az ideje és jól megtervezett rendszer szerint élnek, van, akiknél ez szabadabban megy, állandó a jövés-menés, és előfordul, hogy éjszakába nyúlik a nap. Nincs recept arra, melyik modellben boldogabbak a családtagok, de azért a jól működő családoknak vannak bizonyos alappillérei.

Ha adunk, kapunk is

A tudatosan működő családok számára az egyik leglényegesebb kérdés: hogyan lehet a szeretetteljes érzéseket szeretetteljes viselkedéssé alakítani? Az ugyanis, hogy szeretjük egymást, távolról sem jelenti, hogy jól ki is jövünk egymással. Ennek pedig a kölcsönös tisztelet és figyelem a kulcsa, ami nem az elvárásról, hanem sokkal inkább az adásról szól. Figyelni a másikra azt jelenti, hogy tiszteletben tartjuk minden családtag határait: nem kívánunk senkitől olyat, ami erőn felül meghaladja a képességeit, nem hozunk döntést úgy, hogy kihagyjuk belőle az érintettet, és igyekszünk olyan módon kifejezni a szeretetünket, ahogy a másik számára ez elfogadott. Ha nincs alá-fölé rendeltségi viszony a családban, a gyermekekben is nagy valószínűséggel önmagától kialakul a belső fegyelem, és nem lesz szükség külső fegyelmezésre. És ahol megvan ez a belső fegyelem, ott lehetnek a szülők engedékenyek, mert tudják, hogy a gyerekek nem fognak visszaélni vele.

Tradíciók és új szokások

A gyerekkorunkra visszagondolva hány karácsonyi ajándékot tudunk felidézni? Ugye, keveset? És hány olyan emléket, amelyik a családi karácsonyi hagyományokhoz köthető? Biztos, hogy sokkal többet, a gyertyagyújtástól az ünnepi menün át az ajándékbontási ceremóniáig. Ezek a családi tradíciók a mi láthatatlan örökségünk, amely sokszor generációkon is átível, és azért fontos, mert tükrözi a család érték- és normarendszerét, erősíti az összetartozását, identitását. Az örökölt és tudatosan ápolt szokásokat azonban felül is írhatjuk, és újakat teremthetünk gyermekeinkkel. Az új tradíciók nemcsak az ünnepnapok, évfordulók, nyaralások forgatókönyvét határozzák majd meg, hanem a mindennapi élet rituáléit is. Az étkezések vagy a gyerekek fürdetésének, lefektetésének rendje, a reggeli kávézás, a hétvégi programok, rokonlátogatások, vendégvárás szokásai mind ide tartoznak. Ezek a hagyományok érzelmi stabilitást adnak a család tagjainak, és erősítik az együvé tartozás érzését jóban-rosszban.

Jó csapat

Bármilyen jól működő, sikeres kis csoport közös jellemzője, hogy a tagjai tudnak csapatként működni. Ez ugyanígy van a családok esetében is. A jól működő családokban mindenki egyformán számít. A családot érintő valamennyi kérdésre (Hova menjünk nyaralni?, Mit ajándékozzunk a nagymama születésnapjára?, Melyik iskolát válasszuk?) közösen keresik a választ, és együtt döntenek. A fontos megbeszélések során meghallgatják és tiszteletben tartják egymás véleményét, és igyekeznek kompromisszumot találni a vitás esetekben. Fontos az együttműködés és az egymásra figyelés, ezáltal érzi magát minden családtag egyforma jogú csapattagnak.

Együtt is, külön is

A jó közösségi szellem mellett ugyanolyan súllyal bír az is, hogy a családtagoknak legyen lehetőségük a saját kedvteléseiknek élni és egyedül lenni is. Az egyéni célok megvalósítása éppolyan fontos, mint a családi összetartozás. Meg kell tanulni tiszteletben tartani egymás vágyait, és teret kell adni, hogy beteljesülhessenek. Nem egyszerű feladat, de némi odafigyeléssel kivitelezhető. Jó, ha a gyerek látja, hogy anyának fontos, hogy hetente háromszor elmehessen futni, apának pedig a heti egyszeri bütykölés a garázsban. Saját példánkkal megmutathatjuk a gyermekeinknek, hogyan kell ügyesen egyensúlyozni az egyéni érdekek és a családi szempontok között.

* * *

5 hasznos tanács


Mutassunk elismerést - Az igazi dicséretnek súlya és értéke van. Segít a gyermek önbecsülésének kialakulásában, és hosszú távon támaszt nyújt neki. Ne fukarkodjunk hát az elismeréssel, adjunk neki hangot minden adandó alkalommal.

Fejezzünk ki hálát - Hajlamosak vagyunk természetesnek venni bizonyos hétköznapi dolgokat, pedig szívmelengető egy gyermeknek, ha hallja, hogy örülünk a segítségének. Köszönöm, hogy levitted a szemetet! Hálás vagyok, amiért elmosogattál! Rövid mondatok, de kifejezik a hálánkat, és örömet is szerzünk velük.

Töltsünk minőségi időt a családdal - Egy vacsoraasztalnál zajló meghitt beszélgetés, egy közös séta, egy közös mozizás a gyerekekkel mind-mind olyan, amikor nem azon van a hangsúly, hogy mit csinálunk, hanem az együttléten. A közösen eltöltött idő azt fejezi ki, hogy törődünk egymással, érzelmileg fontosak vagyunk egymásnak.

Osszuk meg egymással a napi élményeinket - Amikor a gyerekek hazajönnek, ne csak mi kérdezzük meg tőlük, mi történt az iskolában, hanem mi is számoljunk be a napunkról. Ha egy apró történést, egy érdekes szösszenetet meg tudunk osztani velük, ők is szívesebben mesélnek majd.

Ne csak szülők, házastársak is legyünk - Talán az egyik legnehezebb feladat, hogy a hosszú, együtt töltött évek alatt ne váljunk pusztán szülőtársakká, hanem megmaradjanak a házastársi szerepeink is. Ne feledjük, hogy mi vagyunk a család motorja, és szükségünk van arra, hogy olykor kettesben legyünk. Így meg tudjuk őrizni a szerelem lángját, és mintát tudunk nyújtani a gyermekeinknek is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

„Siralmas” – itt a Fidesz által beígért elszámoltatás teljes mérlege

Az Andrássy úti palotaper ítélethirdetésével, majd Kocsis István volt MVM-vezér múlt heti felmentésével lényegében lezárult a Fidesz által beígért elszámoltatás. Az egykori célszemélyek közül mára többen NER-barátokká váltak. Nagy elszámoltatási mérleg a március 15-i ünnep miatt már szerdán megjelenő Heti Válaszban.

Sokan ezért álltak sorba március 15-én

Gipszmásolatok kiállítóhelyének szánták, majd raktár lett, ahová földi halandó több mint 70 éve nem tehette be a lábát. A Szépművészeti Múzeum átfogó felújításának köszönhetően most újra régi pompájában ragyog a Román Csarnok, amely március 15-étől húsvétig ingyenesen látogatható. Csarnoktörténet a friss Heti Válaszban.

Ezért szeretik jobban Ferenc pápát a harmadik világban, mint Nyugaton

Dél-Amerikától Afrikáig több földrészen élt, tanult vagy tanított. Most Rómában a Pápai Gergely Egyetemen oktat teológiát. A március 15-i ünnep miatt már ma megjelenő Heti Válaszban nagyinterjút olvashat Patsch Ferenc jezsuita szerzetessel a 2013. március 13-án megválasztott Ferenc pápa öt évéről.