Vakok és atipikus tehetségek „Salátaországban”

/ 2018.04.04., szerda 17:59 /

Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary ügyvezető igazgatója a Sokszínűségi Egyezmény egyik aláírója. Számára kiemelten fontos a nyitottság, bizalom, a másság elfogadása és tisztelete, a különbözőségekből fakadó előnyök felismerése és tudatos kezelése. Tapasztalata szerint a testi fogyatékosságok, valamint a szemmel nem látható zavarok, készséghiányok gyakran kiemelkedő tehetségeket, különleges személyiségeket lepleznek. Embertársaink mélyebb megismerése számos örömöt tartogat azok számára, akik nyitottan fordulnak a világ felé.

A cég kiemelten figyel a gyerekek egészségére. Több mint három éve gondoskodik például arról, hogy a Vakok Szakiskolájának tanulói is közel kerüljenek az egészséges életmódhoz. Az intézet rendezvényein rendszeresen biztosítja minden gyerek számára a friss és vitaminokban gazdag zöldségeket. Nemrég az intézet tanulói, néhány szülő és pedagógusok kíséretében, ellátogattak az Eisberg gyáli salátafeldolgozó üzemébe – „Salátaországba” –, hogy felfedezzék a saláták és a cég dolgozói közösségének különleges világát. A vak és gyengénlátó gyerekek az ügyvezető és kollégája tárlatvezetésével végigjárták az üzemet, a látáson túl más érzékszerveik által észlelhető tapasztalatokat szerezhettek a gyártási folyamatokról. Illatok, hangok és tapintások révén közelről megismerkedhettek a zöldségfélék változatos világával, beléphettek az érkező külföldi kamion rakterébe, meghallgathatták a különböző gépek hangját – többek között az optikai osztályozó süvítését –, ahogy a nagy sebességű levegő lövöldözte ki a kész salátába nem illő részeket.

Az Eisberg nemcsak a testi fogyatékosságokkal élő gyermekek egészségéről gondoskodik. Fő támogatója a hagyományteremtő és jótékonysági céllal idén alapított Atipikus Tehetség Vándordíjnak is. Míg a tehetségek díjazása bevett szokás, a hátrányban élőké jóval ritkább. Ezzel a díjjal olyan hátrányokra szeretnék irányítani a figyelmet, amelyek szemmel nem láthatók, mégis nehézséget jelentenek a mindennapokban. A díjra a médiában, közéletben, művészeti életben alkotók pályázhatnak, akik munkásságukkal bizonyították, hogy „láthatatlan zavaruk ellenére” magas szinten képviselik a szakmájukat.

A díj alapításának ötlete Szabó Gabié, aki a 25 éves szakmai pályafutása elismeréseként kapott Média-díj átvétele után merte először elmondani pályatársainak és kollégáinak is, hogy diszlexiásként mennyire nehéz volt ebben a szakmában teljesíteni. A díj szakmai hátterét a Nap-kör Mentálhigiéniás Alapítvány, a Serdülő és Felnőtt Diszlexia Központ és Gyarmati Éva nemzetközi szakértő biztosítja.

* * *

Kevesen tudják, hogy például Agatha Christie, John Lennon, Walt Disney, Cher, Robin Williams, Tom Cruise, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Mozart, Van Gogh, Sir Winston Churchill, Magic Johnson, Napóleon, Julius Caesar is a diszlexiások közé tartoznak, tartoztak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.