heti-valasz.hu/csalad/kifeheriteni-a-szuleszeteket-129058

http://heti-valasz.hu/csalad/kifeheriteni-a-szuleszeteket-129058

Mozaik a családom

/ 2018.07.04., szerda 16:49 /

Változó és változatos világot élünk, és ez a fajta változatosság a családi kapcsolatokban is megmutatkozik. Bár még mindig a vér szerinti szülőkből és vér szerinti gyermekeikből álló családtagok egységét tekinti a közvélemény normál családnak, a gyerekek nagy része már nem ebben a hagyományos modellben nevelkedve nő fel, és egyre növekszik az úgynevezett mozaikcsaládok száma.

Amennyiben egyértelmű definíciót szeretnénk a fogalomhoz társítani, talán az a leírás a legpontosabb, amely úgy határozza meg ezt a családtípust, mint egy olyan életközösséget, melyet az egyik szülő és gyermekei alkotnak egy új házastárssal, aki esetleg szintén hozza vér szerinti gyermekeit az új családba. Ahhoz azonban, hogy családról beszélhessünk, ennél jóval több tartalommal kell megtöltenünk a fogalmat. A rendszerben kialakuló szerepek, felelősségek, kötelékek hatalmas szerepet játszanak abban, hogy valóban család születik-e a két egyszülős egység összeolvadásából. A társadalmi előítéletek, torz hiedelmek, a téma tabusítása, a megbélyegzettség még inkább kaotikussá teszik az egyébként sem könnyen átlátható szerep- és szabályrendszereket.

Empátia, figyelem, együttműködés. Olyan fogalmak ezek, melyek a „hagyományos” családban történő gyermekneveléshez is elengedhetetlenek. Egy mozaikcsaládban különösen nagy jelentősége van ezeknek a szavaknak. A mozaikcsaládok minden tagja megélt már egyfajta családi veszteséget, válást, elszakadást. Éppen ezért mindenki sokkal érzékenyebben reagál a családon belüli problémákra, konfliktusokra. Gyakran merülnek fel a családon belül vagy akár a családon kívül álló „másik szülővel” kapcsolatban lojalitásproblémák, sokkal kiélezettebbek a szerepkonfliktusok. Egy „mozaik” az egyik legcsodálatosabb alkotás, művészet, rész és egész szimbolikája, melyben sok kis darab formál egy teljes egészet. Rengeteg idő, türelem és megfelelő hozzáállás kell ahhoz, hogy mindegyik alkotóelem a helyére kerüljön.

A Mozaikcsalád Alapítvány életre hívásával szeretnénk segíteni a hozzánk forduló újraszerveződő családoknak abban, hogy felszínre kerülhessenek az egyes családtagokat nyomasztó problémák, s mindenki együttműködésével kialakulhasson a családon belüli szerep- és szabályrendszer, megvalósulhasson egy olyan harmonikus együttélés, amelyben minden családtag jól érzi magát. Igyekszünk a mozaikcsaládokkal kapcsolatos előítéleteket és téves sztereotípiákat eloszlatni a társadalomban. Hiszünk abban, és munkánkkal elősegítjük azt, hogy a mozaikcsaládban való felnevelkedés ne csak hátránnyal járjon. Az ilyen családban élő gyermekeknél kisebb a válás traumája, boldognak látja a vér szerinti szülőjét, nyitottságot, toleranciát, rugalmasságot tanul az újfajta családrendszerben. Akár egy mozaikkép elkészítésénél: a törött, sérült apró részek összeillesztése után szép és színes végeredmény rajzolódik ki.

mozaikacsaladom.hu

* * *

Otthon elvégezhető kísérletek a Da Vinci Tv-n

Hogyan lehet házilag ballonhajtású autót építeni? Hatékonyan vízhatlanná tenni ruháinkat? Hogyan lehet spagettitésztából hidat építeni? A tudományos kísérletek nem csupán a fizika- és kémiaórák bemagolandó gyakorlatai, hanem hasznos és izgalmas tények felfedezését segítik. A Da Vinci Tv júliusban az egész hónap során nagyszerű, otthon, családilag kipróbálható kísérletekkel jelentkezik.

* * *

Future Park

Tanulj játszva a világ legmodernebb játszóterén!

www.andrassyelmenykozpont.hu

* * *

Urbango

Városnézés. Kaland. Izgalom. Játék. Kincskeresés. Többen együtt. Mindenkinek. Budapesten. És Szegeden. Nyomok. Feladványok. Látnivalók. Váratlan fordulatok. Trükkös kütyük. Közös gondolkodás. Nevetés. Mozgás. Minőségi idő. Kincset érő élmény. Ez az Urbango.

www.urbango.hu

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Matteo, az igazságos?

Olaszország lehet az első nyugat-európai állam, ahol az új, populista jobboldal bedarálja a mérsékelt jobboldalt.