Kodállyal a legkisebbekhez

/ 2018.05.02., szerda 15:44 /

„Kodály nyomán valljuk, hogy a zenei nevelést korán kell kezdeni, ám ehhez nem kell képzett énekesnek lenni” – mondja a Ringató-módszer kidolgozója, Gállné Gróh Ilona és lánya, Gáll Viktória Emese.

– A Kodály-módszeren alapuló műfajról van szó, mégsem hangsúlyozzák, honnan ered. Miért?

Gállné Gróh Ilona: Mert a magas szintű szakmai alapok mélyebb ismerete elsősorban nem a szülők feladata, hanem a mienk – az enyém, mint alapítóé és a 97 foglalkozásvezetőé. A hozzánk járóknak nem kell ismerniük a kulisszatitkokat, mondókázni, énekelni és babát ringatni, simogatni viszont minden szülő tud. Nem kell képzett énekesnek lenni ahhoz, hogy a kisbabámat megöleljem és énekelve ringassam. „Csak” hinnem kell abban, hogy ez jót tesz a lelki, szellemi és testi fejlődésének.

Gáll Viktória Emese: Természetesen kell hozzá minőségi zenei anyag is, amelyből a foglalkozásvezetők merítenek. A Ringató magas színvonalú, de elvárások nélküli foglalkozás, ahol a résztvevők énekes-játékos zenei élményt kapnak. Kapaszkodót, amit a művészet közösen átélt öröme tud adni. Úgy, hogy közben mindez nekünk, foglalkozásvezetőknek is közösségi élmény.

– És még mindig nem esett szó Kodályról…

G. G. I.: Olyan művészeti nevelésről van szó, amelynek révén a lehető legkorábban tudunk kapcsolatba lépni a kisbabánkkal. Dajkarímekkel, versekkel, lüktető mondókákkal, öleléssel, érintgetésekkel, közös játékkal. Amikor Kodályra hivatkozom, nem teszek mást, mint hogy komolyan veszem, amit írt például a korai zenei nevelés fontosságáról. Szeretnénk kedvet ébreszteni a felnőttekben az énekléshez, az énekes játékokhoz, közben mintát is adva nekik. Jó volna, ha a kisgyermekes családok átélnék a közös éneklés élményét, és ebből minél többet adnának át a gyermekeiknek.

G. V. E.: Fontos, hogy nem a gyerekeket, hanem a felnőtteket tanítjuk. És nem véletlenül említünk felnőtteket: bár elsősorban anyák járnak hozzánk, egyre több apa és nagyszülő is jön Ringatóra. Már vannak csak nekik szóló foglalkozásaink is, például a Belvárosi Közösségi Házban.

– Hogy kezdődött a Ringató?

G. G. I.: Huszonhat éve szekszárdi zeneovisaim szülei kérték, hadd hozzák el a kistestvéreket is. Először nemet mondtam, majd rájöttem, a szülőkkel együtt valóban lehetne foglalkozni a legkisebbekkel is. Először csak hatan jöttek, de hamarosan alig fértünk el a teremben. A helyi tévé egyszer úgy mutatott be minket, mint a foglalkozás, ahova a város minden kisbabás anyukája igyekszik kedd délelőttönként.

G. V. E.: Akkor még nem is így hívtak minket. Bartalus Ilona zenepedagógus, a Duna Televízió zenei szerkesztője 1998-ban eljött Szekszárdra, sorozatműsort készített a foglalkozásokról. Annak volt a címe Ringató. Megszerettük ezt a szép elnevezést; azóta már védjegy. Ilona azt mesélte, akkori főnöke azt mondta anyukámról: „Ez a nő olyan, mint egy kályha – melegít, amit csinál.”

– A Ringató-módszer is a foglalkozások folyamatában alakult ki?

G. G. I.: Persze. Sok minden tudatos volt kezdettől fogva, de a módszerem számos eleme alakult, változott, tisztult. Taníthatóvá, világosan követhetővé vált, annak ellenére, hogy eléggé összetett. A legfontosabbat viszont már az elején tudtam: bóvlit sosem fogok nyújtani, akkor sem, ha kérik a gyerekslágereket, rajzfilmzenéket. Vállaltam annak kockázatát, hogy faképnél hagynak, mert erősen hittem benne: amit kitaláltam, jobb lesz nekik. Nem hagytak ott.

– Az országos ismertség a tévéműsor nyomán kezdődött?

G. G. I.: Igen, sokan megkerestek, sokfele hívtak, határon túlra is. De a gyerekeim akkor még kicsik voltak, és rengeteg elfoglaltságom volt – tanítottam, kórust vezettem –, így nem nagyon maradt időm másra. De a Ringató a szívügyem, így amikor a gyermekeim nagyobbak lettek, intenzívebben kezdtem foglalkozni vele. Kollégáim közül egyre többen mondogatták, hogy tanítanom kellene másokat is a módszerre. Járni kezdtem az országot, és azóta is úton vagyok, előadásokat tartok, tanfolyamokat szervezek.

– Ezeken mit tapasztal?

G. G. I.: Sajnos az énekórák száma alacsony, egyre kevesebb helyen működnek iskolai kórusok. Az évek során számos kiváló zenei tagozatos iskola megszűnt, és a jelenlegi iskolarendszer keretei között sok tehetséges énektanár nehezen tudja megvalósítani az elképzeléseit. Őket mindig szívesen gyűjtöm magam köré, hogy dolgozzunk együtt.

– A foglalkozásvezetőit „lányaimnak” hívja. Mit szól ehhez a lánya?

G. V. E.: Négyéves voltam, amikor anyukám kisgyerekes családokkal kezdett foglalkozni, sokáig egyedül vitte az egészet. Később viszont már halaszthatatlanná vált, hogy munkatársai legyenek. 2006-ban kezdett Ringató módszertani tanfolyamokat indítani, és azóta évente szervezünk egyet. Mindig izgalommal várom, kik lesznek az új „lánytestvéreim”. Rendkívüli az érdeklődés, rengeteg a jelentkező, pedig most már előzetes meghallgatás is van.

G. G. I.: „Lányaim” mind elhivatottan teszik a dolgukat, imádom őket. Majdnem harmaduk határon túli. Vannak foglalkozásaink Erdélyben és a Vajdaságban is, de legerősebb a felvidéki csapat.

– Kodály nyomán jött a határon túli magyarok elérésének és a hazai nagyrendezvények ötlete is?

G. G. I.: Kodály több írásában is utal a „feladatokra”: ízlésformálás, közönségnevelés, közösségnevelés. Az ő nyomán valljuk azt is: tömegeket kell a zenéhez vezetni. Ezért a sok tanítvány, ezért várjuk a további jelentkezőket, ezért a rengeteg Ringató éneklő közösség és a sok rendezvény. A több mint 250 helyszínen 30 ezer család fordul meg nálunk fél év alatt. A Ringató bejárta a Kárpát-medencét, sok távoli európai országba is eljutott, és a tengerentúli magyar közösségek is ismerik.

G. V. E.: Többször voltunk már nem magyar nyelvterületen is, legutóbb például Ljubljanában a Balassi Intézet meghívására. Különleges élmény, ahogy a szlovén pedagógusokkal a zenén keresztül szavak nélkül is megértettük egymást; amint énekelni kezdtem, azonnal be tudtak kapcsolódni a népdalaikkal, népzenéjükkel.

G. G. I: Idén két nagyrendezvényünk is lesz. Az anyák napját május 5-én tartjuk a budai MOM Kulturális Központban, ahol Bognár Szilvia lesz a vendégünk. Immár hagyományos, nyolcadik „Ezer család énekel” rendezvényünk pedig idén a családok éve keretében zajlik, május 26-án a Millenárison, Sebő Ferenccel.

– Az oktatás, a kiscsoportos foglalkozások és nagyrendezvények mellett vannak zenés mesekönyveik is.

G. G. I.: Igen, számos Ringató-kiadvány megjelent már, és több van készülőben is. Viki új könyvsorozatának első kötete május végén jelenik meg Borsi-mesék címmel, ami ezúttal a 2–4 éves korosztálynak szól. Én pedig egy olyan kétkötetes kiadványon dolgozom, amely a pedagógusok munkáját fogja segíteni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.